Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

Brexit ve EEA Family Permit Vizesine Etkileri

Brexit

Residence Card yazımda brexit anlaşmalarının EEA Family Permit vizesi ile İngiltere’de yaşamak üzerine etkileri hakkında bir yazı yazacağımı söylemiştim. İngiltere’ye yerleşme planları yapmaya başladıysanız brexit hakkında temel bir bilgiye zaten sahipsinizdir. Bildiğiniz üzere 23 Haziran 2016’da Birleşik Krallık Avrupa Birliğinden ayrılmak için referanduma gitti ve referandum 51.9% oranıyla ayrılıkçıların zaferiyle sonuçlandı. Kuzey İrlanda ve İskoçya ile birlikte Gibraltar birlik içinde kalma yönünde oy kullanırken İngiltere ve Galler brexite onay verdiler. 18-49 yaş aralığı ezici çoğunlukla Avrupa Birliğinde kalmak isterken, 49-65 ve üstü yaş aralığı birlikten çıkmaya evet dedi.

Brexit sonuçlarına karşı başlayan eylemlerin en büyük sebebi ise brexit onayı veren seçmenler ile Avrupa Birliği yanlısı oy kullanan seçmenler arasında ki yaş farkı. Genç kesim ihtiyarların kendi hayatlarını Avrupa Birliğinin avantajlarını kullanarak yaşadıktan sonra kendilerine çelme taktıklarını düşünüyor.

brexit
Anti-Brexit eylemlerinden…
Aile birleşim vizesine etkileri

Öncelikle yaklaşık 1.5 milyon Birleşik Krallık vatandaşı Avrupa Birliği sınırları içerisinde yaşarken, üç milyon Avrupa Birliği vatandaşı Birleşik Krallıkta hayatlarına devam ediyor. Brexit referandumu sonuçlandıktan hemen sonra dahi iki taraf arasında bahsettiğim nüfus üstünde bir anlaşma yapılacağı konuşuluyordu.

Yapılan ön anlaşmaya göre Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden ayrılma tarihi 29 Mart 2019 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar yasalarda ve prosedürlerde bir değişiklik yapılmayacak. 30 Mart 2019 ile 31 Aralık 2020 arası geçiş dönemi olarak kabul edildi.

– 31 Aralık 2020 itibariyle 5 yıl sürekli ve yasal olarak Birleşik Krallıkta yaşayan Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri sürekli oturuma ve Birleşik Krallık pasaportuna başvuru yapabilecek.

29 Mart 2019 tarihinden önce Birleşik Krallığa giriş yapan ve yasal olarak burada 5 yıldan kısa süredir yaşamakta olan Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri Birleşik Krallıkta yaşamaya devam etmek için `geçici oturum` başvurusu yapmak durumunda kalacaklar. Yani 5 yıllık oturum kartı (Residence Card) sahibi olsanız dahi 31 Aralık 2020 itibariyle 5 yıldır sürekli olarak Birleşik Krallıkta ikamet etmiyorsanız bu başvuruyu yapmak zorunda olacaksınız. Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri 5 yıl tamamlandığında süresiz oturuma başvurabilecekler. Blogu takip ediyorsanız benimde bu grup içinde olduğumu anlamışsınızdır.

– 29 Mart 2019 sonrasında Birleşik Krallık ülkelerine 3 aydan daha fazla kalmak üzere giriş yapan Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri ise geçici oturum başvurusu yapmadan önce kayıt olmak zorunda kalacaklar. Bu madde ile ne anlatılmak istendiği pek kestirilemiyor. Sanırım anlaşma uygulamaya geçinceye kadar da ne olduğunu anlayamayacağız.

brexit
Brexit yol haritası
Sonuç

Sonuç olarak Birleşik Krallıkta Avrupa Birliği vatandaşı aile üyesi olarak yaşamak gibi bir planınız ve imkanınız var ise 29 Mart 2019 öncesinde gelmeniz faydanıza olacaktır. Yazıda bahsettiğim anlaşma üstünde değişiklikler olabilir. İngiliz makamları her konuda anlaşma yapılana kadar anlaşma yapılmamıştır gibi söylemlerde bulunuyorlar. Değişiklikler ortaya çıktıkça blogda paylaşmaya devam edeceğim.

Umarım sizin için her şey yolunda gider.

Yorumsuz geçmeyin...

14 yorum “Brexit ve EEA Family Permit Vizesine Etkileri”