Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

EU Settlement Scheme Başvurusu

Öyle sanıyorum ki artık EU Settlement Scheme başvurusu hakkında konuşmanın zamanı geldi. Takip ediyorsanız bildiğiniz üzere Brexit anlaşmaları halen muallak ve Birleşik Krallık´ın ne şekilde Avrupa Birliği üyeliğini terk edeceği bilinmiyor. Daha önce ki yazımda pek çok İngiliz’in, özellikle emekli İngilizlerin, AB ülkelerinde yaşadıklarını söylemiştim. AB ile görüşmelerde karşılıklı yapılan anlaşma gereği hali hazırda Birleşik Krallık sınırları içinde yaşayan AB vatandaşları ve aile üyeleri için EU Settlement Scheme adında yeni bir oturum vizesi oluşturuldu. Bizde biraz yoğunluktan, biraz tembellikten olsa gerek, başvurumuzu ancak yaptık. İşin aslı, Boris Johnson kontrolü eline alınca başvuralım dedik.

“Its better to be safe than sorry.”

Bir İngiliz Deyimi

İlk söyleyeceğim şey Residence Card sahibi olsanız dahi EU Settlement Scheme başvurusunu en kısa sürede yapmanız olacaktır. EU Settlement Scheme başvurusu Birleşik Krallık Avrupa Birliği´ni anlaşmasız ter kederse ile 31 Aralık 2020´ye kadar, anlaşma yoluna gidilirse 30 Haziran 2021´ye kadar açık ancak ne olur ne olmaz kısa sürede başvurmanızı öneriyorum. Ayrıca oturum kartınızın Brexit sonrası işe yaramayacağını da hatırlatırım.

Internet aleminde gördüğüm kadarıyla en çok merak edilen sorunlardan birisi, EA Family Permit ile Birleşik Krallık´ta yaşamaya yeni başlayanların Residence Card başvurusu mu, yoksa EU Settlement Scheme başvurusu mu yapmaları gerektiği yönünde. Benim cevabım öncelik Residence Card olmak üzere, ikisine de başvurulması yönünde.

Kazanımlar ise Pre-Settled Status ve Settled Status olarak ikiye ayrılıyor. Settled Status, başvuru tarihi itibariyle Birleşik Krallık içerisinde beş yıl ve daha fazla süredir ikamet edenlere; Pre-Settled Status ise başvuru tarihi itibariyle beş yıldan az süredir Birleşik Krallık içerisinde ikamet edenlere veriliyor.

Residence Card Başvurusu Halen Yapılmalı mı?

Her ne kadar Brexit gerçekleşecek gibi görünse de, Birleşik Krallık halen Avrupa Birliği üyesi. Bu durumda oturum kartı halen geçerli. Birleşik Krallık giriş çıkışlarınızda, çalışma izninizi kanıtlamanızda, EU Settlement Scheme başvurusu sırasında işinizi kolaylaştıracak. Residence Card´a Birleşik Krallık Avrupa Birliği içinde kaldığı sürece ihtiyacınız varken EU Settlement Scheme başvuruşu ihtiyacınız Krallık Avrupa Birliği´ni terk ettiği zaman lazım olacak.

EU Settlement Scheme Başvurusu

Başvuru, EEA Family Permit gibi, ücretsiz. Sizi yolmaya çalışan vize danışmanlarından uzak durmanızı ve başvurunuzu kendinizin yapmasını öneririm.

Başvuruyu Home Office´in Android uygulamasından ya da posta yolu ile yapabiliyorsunuz. Apple için uygulama var mı bilmiyorum. Gerçi bu devirde kim Apple kullanır ki… Şaka bir yana “ Exit: ID Document Check” uygulaması 2019 sonlarında kullanıma sunulacak. İlk olarak Avrupa Birliği vatandaşı olan eşin başvurmasını öneririm çünkü AB vatandaşı olmayan eşin başvurusunda AB vatandaşı olan eşin başvuru numarası isteniyor.

Başvuru için bir Android telefon, eposta adresiniz, AB vatandaşı eşin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve AB vatandaşı olmayan eşin pasaportu veya oturum kartı gerekli. Ayrıca NI Number yanınızda bulunsun. Biz başvurumuzda benim için oturum kartını kullandık. Oturum kartınız yok ise yalnızca pasaport ile başvurmanız durumunda evraklarınızı posta yolu ile yollamanız gerekebiliyor. Bu durumda süreç nasıl gelişir bilmediğimden yorum yapamıyorum. Oturum kartınız ile başvurmanızı öneririm.

Başvuru Settlet Status ve Pre-Settled Status olmak üzere ikiye ayrılıyor. 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle beş yıldır Birleşik Krallıkta ikamet ediyor iseniz Settled Status başvurusu yapabilirsiniz, aksi durumda Pre-Settled Status başvuru yapmak durumundasınız.

Başvuru öncesinde mutlaka, yeryüzünün en güzel sitesi olan, gov.uk sitesinin ilgili alanlarını okuyun.

Adım Adım Başvuru

Başvuru gerçekten çok kolay. Google Play´den “Exit: ID Document Check” uygulamasını indirdikten sonra kimlik tanımlamanızı nasıl yapacağınızı seçiyorsunuz. Ben Biometric Residence Card´ı seçtim. AB vatandaşı eşin pasaport ile başvurması gerekiyor. Bütün olay bir kaç dokümanın ve güzel suratınızın fotoğrafını çekip, bir kaç soruya cevap vermekten ibaret.

Başvuru sırasında evraklarınızın ve kendinizin fotoğrafını çekerken telefonunuzun Bluetooth ayarlarında yer alan NCF özelliğini aktif etmeniz gerekiyor. Bu çok önemli, aksi durumda evraklarınız taranamaz.

Kimlik

Başvurunuzu hangi yolla yapacağınızı seçiyorsunuz. Posta yolu ile de yapabilirsiniz. Çeşitli noktalarda dokümanlarınızı taramanıza yardımcı olunuyor ancak yardım yalnızca dokümanları taramak ile ilgili. Başvurunuzu kendiniz tamamlamak zorundasınız.

Kimlik

Kimlik tanımlaması için hangi dokümanı kullanacağınızı seçiyorsunuz. AB vatandaşı eş için pasaport seçilmeli, ben kendi başvurum için oturum kartını, yani Biometric Residence Card´ı seçtim.

Kimlik

Burada kalıcı oturumunuz yok ise hayır cevabı vermelisiniz. Sorulan soruyu yanlış anlamayın lütfen. Asıl sorulan soru kalıcı oturumunuzun olup olmadığı, oturum kartı değil.

Her sayfanın ekran görüntüsünü koymuyorum çünkü çok basit sorular var aralarda. Adresiniz, an itibariyle Birleşik Krallık´ta olup olmadığınız, her hangi bir zamanda, paralel evrende, kalıcı oturum sahibi olup olmadığınız vb.

NI Number

NI Number başvuru sonucunu hızlandırıyor. Yazmayı ihmal etmeyin.

Bir takım kişisel sorular… Terörist faaliyetlerde yer alıp almadığınız gibi sorular soruluyor. Gezi eylemlerinde yer aldıysanız “HAYIR “ yazın.

İlave Bilgi Talebi

Vize başvurusu

Tataaa… Eşimin başvurusu sırasında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğuna dair böyle bir uyarı ile karşılaştık. Nedendir bilinmez Birleşik Krallık´ta ikamet ettiğimiz anlaşıldı da son 6 aydır burada olduğumuzu anlaşılamadı. Bu durumda son 6 aya dair ilave bir belge yüklemeniz gerekiyor. Biz eşim için council tax ve P60 örneklerini yükledik. Aslen tek belge yeterli ancak biz elimizde varken yükleyelim dedik.

Vize başvurusu

Pre-Settled Status Birleşik Krallık´ta beş yıldan az süredir ikamet ettiğimiz için bize uygun olan başvuru seçeneğiydi.

Bu adımdan sonra başvurunuzda kullandığınız evrakların doğru olduğunu taahhüt ederek başvuruyu tamamlıyorsunuz.

AB vatandaşı eş ile AB vatandaşı olmayan eşin başvuruları arasında aslen bir fark yok. Tek fark başvuru sırasında kimlik tanımlamada.

EU Settlement Scheme başvurusu

Kimlik tanımlama için Biometric Card seçilip taratıldıktan sonra AB vatandaşı eşin başvuru yapıp yapmadığı soruluyor ve başvuru yaptıysa başvuru numarasının girilmesi isteniyor.

EU Settlement Scheme başvurusu

Son olarak partnerinizle ilişki durumuzunu kanıtlayan bir evrak yüklemenizde isteniyor nedensiz bir şekilde. Biz oturum kartımı, eşimin pasaportunu ve ne olur ne olmaz diyerek evlik cüzdanlarının ikisini de yükledik ve başvuruyu tamamladık.

Başvuru Sonrası

Başvurunun tamamlanmasından 2-3 gün sonra, sisteme üye olduğunuz eposta adresine Settled Status ve ya Pre-Settled Status sahibi olduğunuzu belirten bir eposta geliyor. An itibarıyla hali hazırda Birleşik Krallık´ta yaşıyorsanız, oturum kartınız varsa, işinizde gücünüzde yaşayıp gidiyorsanız, her hangi bir suça karışmadıysanız başvurunuzda bir problem oluşacağını sanmıyorum. Unutmayın EU Settlement Scheme başvurusu hem AB vatandaşı eş, hem de AB vatandaşı olmayan eş tarafından yapılması gereken bir zorunluluk.

Başvuru sonucunu belirten epostada belirtilen link ile başvuru bilgilerinize erişebiliyorsunuz. Bu bilgiler içinde başvuru sırasında çektiğiniz fotoğrafı da görmeniz mümkün. İşin açıkçası başvuru sırasında çektiğim fotoğrafta, her zaman olduğu gibi, at hırsızı gibi çıkmıştım. Tekrar kontrol ettiğimde çekmiş olduğum fotoğrafın oturum kartımda ki birazcık da olsa insana benzediğim fotoğrafla değiştirildiğini gördüm. Hangi memur yaptıysa Allah ondan razı olsun. Başvuru sonucunuzu yabancı arkadaşlarınızı toplayıp parti vermek için bahane olarak kullanabilir, bir sürü şişe prosecco alabilirsiniz.

Blogu takip etmeyi ve aklınıza takılan her şeyi sormayı ihmal etmeyin. Umarım ki her şey sizler için yolunda gider.

Yorumsuz geçmeyin...

35 yorum “EU Settlement Scheme Başvurusu”