Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

Share Code İşlemleri ve Göçmenlik Bilgilerini Güncellemek

Uzunca bir süredir aynı iş yerinde çalıştığımdan dolayı bir kuruma share code vermem gerekmemişti. Bu yüzden de açıkça göçmenlik bilgilerimi hiç kontrol etme gereği de duymamıştım. Ta ki şirketimin beni kulağımdan tutarak CIMA eğitimine sokmasına kadar. CIMA hakkında daha sonra bir şeyler yazacağım ancak ben yazana kadar bu eğitimin seksle alakası olmadığını, bir muhasebe eğitimi olduğunu bilmeniz kafi.

The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy.

Oscar Wilde

CIMA programı benden göçmenlik durumumu talep ettiğinde Gov.uk’ye girip “bilgilerinize ulaşılamıyor” yazısını görmemle kan beynime sıçramış, ellerim titremeye başlamıştı. Az kalsın meditasyon yapmam gerekecekti.

Share Code

Share code denilen şey, hükumetimiz tarafından oluşturulmuş olan, kurumlara kolaylıkla göçmenlik durumumuzu, çalışma hakkımız olup olmadığını göstermemizi sağlayan bir sistem. Basitçe hükumet sitesine bilgilerimizi girdikten sonra “Prove Your Status” başlığı altında “Get Share Code” linkine tıkladığımızda sistem 90 gün geçerli bir kod üretiyor. Bu kodu ilgili kurumla paylaştığımızda kurum yalnızca bilmesi gereken bilgilere ulaşıyor. Yani kişisel verileriniz de hükumetimizce koruma altında.

share code

Eğer ki birden bire bir kurum ile share code paylaşmak zorunda kalırsanız ve hükumet sitesine girdiğinizde bilgilerinize ulaşılamadığı mesajıyla karşılaşırsanız benim gibi panik olmayınız ve okumaya devam ediniz.

Göçmenlik Bilgilerini Güncellemek

Eğer benim gibi EU Settlement Scheme ortaya çıkmadan İngiltere’ye yerleştiyseniz ve sonradan Pre Settled Status aldıysanız muhtemelen oturum kartınızı da yenisiyle değiştirmişsinizdir. Üstüne bir de pasaportunuzu da yenilediyseniz haliyle başvuru sırasında sisteme girdiğiniz pasaport numarası/oturum kartı numarası güncel bilgiler ile örtüşmeyecektir. Burada benim yaptığım hata yeni oturum kartı aldıktan sonra sisteme girip bilgilerimi güncellememek oldu. Eski kartımı çöpe atıp, eski pasaportu da ıvır zıvır depolamak için kullandığım emekliye ayrılmış bir valizin derinliklerine doğru atınca, eski bilgilerime de ulaşamadım.

Neyse ki başarısız denemeler sonrası gov.uk ekrana bir telefon numarası yansıtıyor. Bu numarayı aradığınızda uykusu gelmiş bir memurla karşılaşıyorsunuz. Ve sizden bir takım bilgiler talep ettikten sonra telefon numaranıza/eposta adresinize bir link/code yolluyor ve sistemi güncellemeniz için size direktifler veriyor.

Fonetik Alfabe

İngiltere’de bir süredir yaşıyorsanız haliyle pek çok telefon görüşmesi yapmak durumunda kalıyorsunuzdur. Yabancı isimlere sahip olduğumuzdan kibar İngiliz dostlarımızın telefonda isimlerimizi anlamamaları gayet normal. Neden normal? Çünkü İngilizce yazıldığı gibi okunmayan bir dil. Haliyle isim hecelemek telefon görüşmelerinde sıkça uygulanan bir yöntem.

Gel gör ki isim hecelemek de kimi durumlarda İngiliz dostlarımızın ne dediğimizi anlamaları konusunda yetersiz kalıyor. Bu durumda yardıma fonetik alfabe yetişiyor. Bu alfabe artık uluslararasına mal olduğundan ordudan tut devlet işlemlerine kadar hemen herkes aynı kelimeleri kullanıyor. Örnek olarak J for Juliet, R for Romeo, D for Delta gibi.

Finans işinde olduğumdan dolayı her gün hatırı sayılır derecede telefon görüşmesi yapıyor olmama rağmen ne yazık ki ben, fonetik alfabeyi kullanma konusunda, diğer pek çok şeyde olduğu gibi çok başarısızım. Doğru kelimeyi bilmememi bırakın, aklıma bir harfle ilgili herhangi bir kelime bile gelmiyor. Üstüne üstlük beynim kontağı kapatıp beni İspanya sahillerine çekip götürüyor ve telefonda angut gibi kala kalıyorum. Şalter aşağı iniyor yani.

Aşağıda ki bölüm memur ile yaptığım telefon görüşmesinden;

Memur: Could you please spell your name, K for?

Ben: Sure. K for… Eeerrm…K for…

Memur:?!!??!?

Ben: K for Karl Malone!

Memur: !!! ( Who the fuck is Karl Malone?)

Fonetik alfabeye en azından adınızı heceleyebilecek kadar hakim olmanız faydanıza olacaktır.

Bilgilerinizde bir değişiklik olduğunda değişen bilgilerinizi güncellemek sizin sorumluluğunuzda. Bunu benim yaptığım gibi unutmamanızı ve bu siteden bilgilerinize ulaşıp doğruluklarını teyit etmenizi öneririm. Ne zaman ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz.

Umarım bürokrasi işlemleriniz hep kolayca hallolur.

Yorumsuz geçmeyin...