Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

Vatandaşlık Başvurusu: İngilizce ve Life In The UK Testleri

Yedi yıl önce İngiltere’ye taşınmaya karar verdiğimizde aklımda bir gün vatandaşlık başvurusu yapacağım yoktu. Gerçi halen İngiltere’nin en güzel yanının İngiltere’den gitmek olduğunu düşünsem bile bu yağmurlu adayı, İngilizleri bu kadar sevip burada böyle uzun bir süre kalacağımı bile sanmıyordum açıkçası. Sonuç olarak geçtiğimiz yıl bu sene için vatandaşlık başvurusu yapmaya karar verdim başvuru ücretleri daha da zamlanmadan. Geçtiğimiz ay ise sınavları geçip, paşa paşa 1580 Pound’u ödeyerek başvurumu tamamladım. Hala cumartesi geceleri o 1580 Pound’u yad ederek şarap içerim.

“What other country…could possibly have come up with place names like Tooting Bec and Farleigh Wallop, or a game like cricket that goes on for three days and never seems to start?”

Bill Bryson

Eğer UK’de beş yıl yaşamış ve başvuru öncesinde en az 12 ay indefinite leave to remain in the UK, settled status, indefinite leave to enter the UK sahibiyseniz vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz. Başvurum sırasında tabi ki Gov.uk sitesini kullandım. Size de muhakkak her zaman ki gibi sadece bu siteyi takip etmenizi öneririm. Kitapçığın altıncı sayfasında sizlerin de okuyabileceği gibi vatandaşlık için en önemli şart iyi bir karaktere sahip olmanız. Çünkü burada herkes iyi bir karaktere sahip! Değil mi? Eğer British vatandaşı ile evliyseniz, takip etmeniz gereken süreç benim yazdıklarımdan daha farklı olabilir.

Vatandaşlık başvurusu uzun ve masraflı bir süreç olmasına rağmen resmi anlamda kolay ve şeffaf. Yukarıda ki kitapçıkta yazdığı gibi vatandaşlık adımları Life in the Uk ve İngilizce testleri, başvuru formunun doldurulması ve ücretin ödenmesi, biometrics randevusuna gidilmesi, başvurunun beklenmesi (tahminen 6 ay sürüyor), son olarak da vatandaşlık seremonisine katılmak olarak özetlenebilir. Ben bu yazıda yalnızca geçmeniz gereken sınavlardan bahsedeceğim. Bu iki testi istediğiniz sırayla, hatta aynı zamanda bile yapabilirsiniz. Ben koşturan olmadığı için bir hafta arayla yaptım.

Life In The UK

Test tabi ki ücretsiz değil. Teste girebilmek için 50 Pound ödemeniz gerekiyor. Tahmin edeceğiniz üzere sınav tarihini kaçırır veya sınavdan kalırsanız… Paranız yanıyor. Bu siteden bilgilerinizi girip, size uygun olan test merkezini, tarih ve saati seçip ödemeyi yapıyorsunuz. Kalan tek şey ise çalışmak. Evet…

İçinizi rahatlatır mı bilmiyorum ama test cidden kolay. Fakat benim görüşüm, çalışmadan geçilebilecek bir test değil. O yüzden çok zeki, genel kültürü yüksek biri olsanız bile en azından internetten bulabileceğiniz kitapçıklara bir göz gezdirmenizi öneririm.

Vatandaşlık Başvurusu
Test konuları aşağı yukarı bunlar.

Ben Life in the UK testi için bu siteye üye oldum ve yalnızca onların materyallerini kullandım. Her konuyu kapsayan testler, başarı durumunuzu gösteren görseller falan çalışmayı zevkli hale getirdi. 3 aylık 10.99 Pound ödeyerek abone oldum ve 4-5 gün çalışarak sınavı 5 dakikada geçtim. Kısaca ben memnun kaldım.

Böyle ekstra bir ödeme yapmak zorunda değilsiniz hatta bence gerek bile yok. En nihayetinde sorular belli bir kitapçıktan geliyor. Kısa bir Google aramasıyla ücretsiz pek çok içeriğe ulaşmanız mümkün. Ben bir tane bırakayım, gerisini siz bulursunuz.

24 sorusu olan test için size 45 dakika süre tanınıyor ve 18 doğru cevap vermeniz bekleniyor. Benim gözlemlediğim 5 dakika içinde tüm soruları yapabilirsiniz. Sorular kısa ve en az yarısı çok kolay. Ben bir şairin en çok hangi çiçekle ilgili şiir yazdığı sorusunu kaçırdım.

Diğer sınav merkezleri nasıl bilmiyorum ama Manchester biraz sıkıydı. Üst araması yapılıyor, fotoğrafınız çekiliyor, çoraplarınıza bakılıyor vs. Sınav günü kimliğinizi yanınıza almayı kesinlikle unutmayın. Ben hem oturum kartını hem pasaportu yanımda götürdüm.

Test sonucu sınavdan on dakika sonra e-posta olarak bana gönderildi.

İngilizce Testi

Test yazılı değil. Konuşma üzerine. Neden bilmiyorum beni İngilizce testi gereksiz yere gerdi. En nihayetinde yoruma açık bir konu kişinin İngilizce seviyesi. Sakın benim gibi eşeklik yapıp kendinizi boş yere germeyin. Çok kolay. Size vatandaşlık için lazım olan seviye B1. Oldukça alt seviye yani.Test merkezi seçimi bence önemli. Çünkü test merkezlerinin sınavı ele alış şekli farklı. Kimi seçerseniz seçin ama sınava kesinlikle kimlik götürün.

Şu an için dört tane onaylı test merkezi mevcut. Pearson, Trinity College London, Consortium, LanguageCert. Bu merkezlerin Naturalisation için sınav şekillerini YouTube’tan araştırmanızı öneririm. Örnek olarak benim seçtiğim Trinity karşılıklı konuşma şeklindeyken, Pearson yapay zeka ile konuşturuyor sizi diye duydum.

Kişisel tercih olmasına rağmen ben biriyle karşılıklı konuşmayı tercih ettiğimden ve Trinity’nin sınavı ele alış şekli bana daha kolay geldiğinden Trinity’i seçtim.

Sınav öncesi sizden bir şablon çıktısı alıp konuşmak istediğiniz beş tane soruyu yazmanız isteniyor. Ben soruları gitarlar üzerine yazdım. Neden Gibson gitarları seviyorum, en iyi Gibson gitaristleri kimler vs. Sınav günü ise sizi bir odaya alıyorlar ve video aramasıyla bir İngilizce öğretmenine bağlıyorlar. Öğretmene hazırladığınız soruları okuyorsunuz. Karşınızda ki size hazırladığınız sorulardan bir kaçını soruyor ve cevaplıyorsunuz. Daha sonra öğretmen kendi seçtiği alakasız bir konuda size soru soruyor. Bana Türkiye’de ki festivaller nasıl diye sordu. Hatırlatayım, doğru cevap yanlış cevap yok. Konuşmanız önemli. Son olarak öğretmene bir soru da siz soruyorsunuz. Ben son Christmas’ta ne yaptığını sordum.

Konuşma 15 dakika civarı sürdü ve cidden çok kolaydı. Kötü bir haber vermeden yazıyı bitirmek olmaz tabi ki… Sınav ücreti 150 Pound… Söylenecek çok şey var ama söylemeyeyim.

Güzeller güzeli Gov.uk sitesinden de okuyabileceğiniz üzere İngilizce bilginizi eğitiminizle de kanıtlayabilirsiniz. Ben İngilizce bir diplomaya sahip olmama rağmen diplomanın denklik başvurusu hem daha pahalıya geleceğinden hem daha uzun bir süre alacağından sınavı tercih ettim.

Sınava 26 Mart tarihinde girdim. 28 Mart’ta sonuç tarafıma bildirildi ve 4 Nisan’da vatandaşlık başvurusu sırasında kullanacağım elektronik sertifika elime ulaştı.

Başvuruya Hazır Olmak

Eğer ki bu sınavları geçtiyseniz, ve vatandaşlık için 1580 Pound birikimiz varsa vatandaşlık başvurusuna artık hazırsınız demektir. 1580 Pound! Bildiğiniz seks ama zevksiz olanı. Daha da kötüsü fiyat yine artmış. 1630 Pound! Yuh!

Bu aşamadan sonra yapmanız gereken bir form doldurarak başvurunuzu yapmak ve yine Biometrics için tarih belirlemek ama bunlar diğer yazının konusu. Unutmamanız gereken nokta ise başvuruyu yaptıktan sonra 45 gün içerisinde Biometrics’i aradan çıkarmanız lazım. Biometrics için başvuru bu siteden yapılıyor. Eğer gün içerisinde bakarsanız 140 Pound civarı bir ücret ödemeniz gerektiğini göreceksiniz. İnanmayın. Her sabah yaklaşık bir ay sonrası için saat 09.00 itibariyle çeşitli zaman dilimlerinde ücretsiz başvurular açılıyor. O yüzden sabah ilk iş bakmanızı öneririm. Hatta sınavları geçeceğinizden eminseniz ve vakit kaybetmek istemiyorsanız size uygun tarih için şimdiden ücretsiz bir slot bulup rezerve etmenizi öneririm. Bence bir ay hem sınavları geçmek, hem formu doldurmak için yeterli bir süre.

Üç ay önce iş değiştirdiğimden, yeni işe alışma, ondan önce de iş aramaya karar süreci vs gibi konulardan ötürü uzunca bir süredir yazamadım. Ama söz en kısa sürede vatandaşlık başvurusu hakkında sınavlar sonrası işlemleri anlatan bir yazı yazacağım. Umarım faydası olur.

Yorumsuz geçmeyin...

Hakkında yorum “Vatandaşlık Başvurusu: İngilizce ve Life In The UK Testleri”