Vatandaşlık başvurusu hakkında yazmaya devam edeceğime söz vermiştim ancak sözümü yine tutamadım. Bir önce ki yazımda değindiğim gibi daha az çalışıp daha çok para kazanacağımı sanarak banka müfettişi oldum ancak gelin görün ki banka benden ciddi ciddi çalışmamı bekliyormuş. Bütün üst düzey yöneticilerime çalışmayı sevmediğimi, bana iş değil para vermeleri gerektiğini söylememe rağmen üstüme projeleri yığdılar ve sonuç olarak yazmaya devam edemedim.
In England, if you commit a crime, the police don’t have a gun and you don’t have a gun. If you commit a crime, the police will say “Stop, or I’ll say stop again.
Robin Williams
Umarım bir önce ki yazımda bahsettiğim sınavları kolayca geçmişsinizdir. Eğer sınavları geçmiş ve güzeller güzeli £1500’a hoşçakal demek için kendinizi hazırlamışsanız artık bu yağmurlu adanın vatandaşı olmaya hazırsınız demektir. Bu yazı da bir Britanyalı olarak ilk yazım olacak.
Vatandaşlık Başvuru Formu
Vatandaşlık başvurusu formu hakkında söylenecek pek bir şey yok. Benzer formları muhtemelen daha önce doldurmuşsunuzdur. Form diğer tüm vize formları gibi uzun ve benzer sorular içeriyor.
Formu doldururken Biometric başvurusu yaptığım UKVCAS üzerinde aşağıdaki desteleyici belgeleri yüklemem istendi.
– Pasaport ( Kimlik bilgilerine ek olarak vize bulunan sayfaları da sisteme yükledim.)
– Oturum kartı.
– İngilizce test sertifikası.
– 5 yıldır Birleşik Krallik’ta ikamet ettiğimin kanıtları.
– Referans deklarasyonları.
Referanslar (Referees)
Vatandaşlık başvurusunun ödenen ücretten sonra ki en absürt aşaması iki tane referans deklare etme zorunluluğu. Ancak bu konuda kafanız karışmasın. Referansları size kefil olacak kişi olarak düşünmeyin. Referansların görevi sizin gerçek bir birey olduğunuzu söylemekten ibaret.
Referanslardan biri Britanya pasaportu taşıyan 25 yaş üstü veya Britanya pasaportu taşıyan profesyonel kariyer sahibi biri olmalı. Diğer referans ise yine profesyonel kariyer sahibi herhangi bir milletten biri olabilir.
İki referans da şu özellikleri taşımak zorunda: Akraba olamazlar, sizi vatandaşlık başvurusunda temsil eden biri olamazlar, akraba olamazlar, Home Office çalışanı olamazlar, on yıl içinde bir suça karışmış olamazlar, başvuru sahibini şahsen tanıyor olmak zorundalar, Home Office istediğinde başvuru sahibi ile ilgili bilgi verebilecek biri olmalılar.
Fark ettiyseniz referans konusunda ki anahtar kelime referansın kariyer sahibi olması ve sizi tanıması. Bu linkten örneklere ulaşabilirsiniz. Ben iş arkadaşlarımı gösterdim.
Zaman Çizelgesi
Başvurunuzun ne kadar süre alacağına dair net bir şey söylemek pek mümkün değil. Duyduğum kadarıyla vatandaşlık başvurularına bakan memurlar aynı zamanda öğrenci vizeleriyle ilgili işlemlere de bakıyorlar. Eğer başvurunuz öğrencilerin vize başvurusu yaptığı döneme denk gelirse başvurunuzun sonuçlanması biraz uzayabilir.
22 Mart 2024 – Life in The UK sınavı.
28 Mart 2024 Trinity İngilizce Sınavı Sertifikası.
4 Nisan 2024 Vatandaşlık ücreti ödendi.
5 Nisan 2024 – 2 Mayıs 2024 için Biometric randevusu alındı.
26 Nisan 2024 – Form tamamlandı.
24 Haziran 2024 – Seremoni davetiyesi geldi.
11 Eylül 2024 – Seremoni Tarihi belirlendi.
Seremoni
Bütün işlemler tamamlandıktan sonra benim bildiğim kadarıyla belediyelerde düzenlenen seremoniye katılıp krala/kraliçeye yemin etmeniz gerekiyor. Seremoni gruplar halinde yapıldığından tarih seçimi belediye tarafından size bildiriliyor. Ancak tarih size uymaz ise iletişime geçerek daha uygun tarihleri konuşabilirsiniz. Yeter ki başvurunuz sonuçlandıktan üç ay içinde seremoniye katılın.
Bildiğim kadarıyla iki tip seremoni mevcut: Grup ve bireysel. Bireysel, tahmin edeceğiniz üzere ücretli ve bire bir. Avantajı ise sanırım tarihi çok daha erkene alabilirsiniz eğer aceleniz var ise.
Grup seremonisi ise yaklaşık otuz kişiyi içeriyor. İki tip yemin olduğu için grup girişte ikiye ayrılıyor: dini yemin , dini olmayan yemin. Dini olmayan ne demekse. Tahmin ettiğiniz üzere ben dini olmayan gruptaydım.
Yemin metnini ezberlemek zorunda değilsiniz. Seremoni sırasında elinize bir kağıt veriliyor ve kağıtta yazanları okuyan görevlinin söylediklerini tekrar ediyorsunuz. Boşuna gerilmeyin yani. Bu sayfayı seremoni öncesi güzel bir şekilde okumanızı öneririm.
Dini yemin: “I swear by almighty God that on becoming a British Citizen, I will be faithful and bear true allegiance to His Majesty King Charles the Third”
Dini olmayan yemin:”I so solemnly, sincerely and truly declare and affirm that on becoming a British Citizen, I will be faithful and bear true allegiance to His Majesty King Charles the Third”
Seremoniye bildiğim kadarıyla iki kişi götürebiliyorsunuz. Genelde belediyelerde fotoğrafçı oluyor ve yemin ederken ve vatandaşlık sertifikanızı alırken fotoğraflarınız çekiliyor. Fotoğraflarınızı ücret karşılığında alabiliyorsunuz.

Boş yere gerilmeyin. Bu noktaya geldiyseniz zaten artık vatandaşsınız. Vatandaşlık sertifikanız imzalanmıştır. Yine de belediye başkanına sövmeyin. Zaten hatırlarsanız vatandaş olurken iyi insan olacağınıza söz verdiniz.
Ben grup seremonisini seçtim ve kesinlikle tavsiye ederim. Bence çok hoştu ve çok eğlendim. Zorlu bir süreçten geçerek dünyanın en güzel ülkelerinden birinin vatandaşı oluyorsunuz. Eğlenmenize bakın.
Seremoni Sonrası
Seremoni sonrası yapmanız gereken en önemli şey bir an önce BRP kartınızı seremoni sırasında size verilecek olan adrese yollamak. Kartınızı dörde kesip, penceresi olmayan bir karta koyarak beş gün içinde yollamanız gerekiyor. Evet beş gün! Bunun sebebi ise artık Britanya vatandaşısınız. Çift vize sahibi olmanız mümkün değil. Buna önem göstermenizi tavsiye ederim.

Tebrikler artık tarihe damga vurmuş bu muhteşem yağmurlu ada sakinlerinin bir parçasısınız. Bir sonra ki yazıda Vatandaşlık başvurusu sonrası olduktan sonra yapılması gereken, pasaport başvurusu vb, bir kaç işlemden bahsedeceğim. Umarım başvurunuz sorunsuzca sonuçlanır.