Tatili kim sevmez ki? Geçmişe baktığımda mutlu olduğum anıların çoğu sevdiklerimle beraber tatil günlerinde geçirdiğim zamanlara ait. Yani daha fazla mutlu olmak için ya sevdiklerimle beraber olmalıyım ya da hepsini bir araya toplayıp Amazon gibi bir şirket kurmalıyım. Ancak şu ana kadar ben ve sevdiğim insanlarla hayal gücümüzün sınırlarını zorlayarak ve büyük düşünerek üretebildiğimiz en parlak fikir dönerci açmak. Neyse…Çevremdeki hemen herkesin, ben dahil, keşke hep tatil olsa diyerek denize doğru bir keşke fırlattığını duymuşumdur. Maalesef hayat bu şekilde işlemiyor.
“Hem cam kenarı, hem bayan yanı, hem Türk Hava Yolları olmuyor.”
Alper (İlkokuldan Bir Dost)
Tatil günleri hakkında bilginiz olsun diye yazıyorum ki birikimleri sıfırlamak için plan yapacak vaktiniz olsun. Öncelikle kötü haber ile başlayayım, İngiltere toplam tatil günleri bakımından, diğer pek çok şeyde olduğu gibi, Avrupa’nın gerisinde. Yıllık izinler kıyaslandığında da diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde olduğu görülüyor.
Ortalama Yıllık İzinler
Yıllık izinler, tabi ki şirketten şirkete göre farklılık gösteriyor. Benim gördüğüm kadarıyla küçük çaplı şirketler çalışanlarına 20 gün müsaade ederken, orta-büyük çaplı şirketler 25 gün yıllık izin hakkı veriyor. 28 gün ayrılma izni veren şirketler de olduğunu duyuyorum ama göremiyorum, umarım size onlar denk gelir. Türkiye´de ki iş yerimde 18 gün yıllık iznim vardı ancak yarım gün çalışılan cumartesi iş günü olarak sayıldığından tatillerden de gerektiği kadar tat alamıyordum. Üstüne bir de yıllık izin kullanmaya kalktığımda mırın kırın edildiği oluyordu. İngiltere´de ise yıllık izninizin 20 gün olması bile dört hafta tatiliniz olduğu anlamına geliyor ve çalıştığım iki yıllık süre boyunca canım ne zaman isterse tatillerimi kullandım. Ayrıca çalıştığım şirketlerde gördüğüm, çevremden duyduğum kadarıyla yıllık izinlerinizi aynı yıl içinde kullanmak durumundasınız. İzinler bir sonraki yıla devretmiyor.
Bank Holidays
Tatil günlerine bankalar kapalı olduğu için Bank Holiday deniliyor ve İngiltere’de sekiz adet banka tatili bulunuyor. Tatil günleri, üç istisna dışında hep pazartesi günleri olarak belirlenmiş ancak iki tanesi, hafta sonlarına denk gelmeleri durumunda, yine pazartesi gününe denk getiriliyor. Yani banka tatili her daim 8 gün. Ayrıca çalıştığınız yer banka tatilinde kapalı değilse çalışanlara daha yüksek ücret ödeniyor ya da başka bir gün izin veriliyor diye duydum.
Tatil günlerinin ne zaman olduğuna hayatım boyunca gördüğüm en kullanışlı site olan Gov.uk sitesinden ulaşabilirsiniz.
1 Ocak: Yeni Yıl – Söyleyecek bir şey yok. Ayılmadan işe gidilmesin diye tatil. Eğer hafta sonuna denk gelirse takip eden pazartesi tatil. Sokakta pek çok kişinin yüzünden bir önceki geceyi hatırlamadığını anlayabilirsiniz.
İyi Cuma (Hayırlı Cumalar) ve Paskalya: Paskalya´dan önce ki cuma günü ve Paskalya sonrası ilk pazartesi – Paskalya İsa’nın dirilişinin kutlandığı dini bir bayram. Bütün marketlerde yumurta şeklinde çikolata göreceksiniz. Alın yiyin, ne kutlarsınız bilemem.
Mayıs Banka Tatilleri: Mayıs ayının ilk ve son pazartesileri – Bu tatilin ne anlamı var bilmiyorum. Mayıs çok güzel diyerek eğlenmenize bakın. Dikkat ettiyseniz 1 mayıs değil, mayıs ayının ilk pazartesi günü tatil. 1 mayısta çalışılıyor.
Yaz Sonu Banka Tatili: Ağustos ayının son pazartesi günü – Koca yaz ayına hepi topu bir gün tatil koymuşlar ki çok gezmeyin.
25 Aralık: Christma – Bu konuda yeterince kafa ütülediğimi düşünüyorum.
26 Aralık: Boxing Day – İngiliz arkadaşlara sorduğum kadarıyla eski zamanlarda hizmetçilere Christmas ertesi hediye kutuları verilirmiş, pek çoğu da Christmas günü çalıştıkları için ertesi gün izin yapar ve ailelerini ziyaret ederlermiş. Günümüzde ise bir nevi alışveriş günü. Çok güzel indirimler yakalayabilirsiniz eğer dikkatli takip ederseniz.
Tatil günleri bunlar. Sizi ne kadar mutlu eder bilemem ama en azından pazartesi sendromunu daha az yaşatacağını söyleyebilirim. Banka tatilinde bir yerlere kaçmak isterseniz rezervasyonlarınızı çok önceden yapmayı ihmal etmeyin. Hafta sonlarınız uzun olsun.