Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

Residence Card Nedir ve Nasıl Alınır?

Residence Card Nedir ve Nasıl Alınır?

EEA Family Permit vizesinin 6 aylık olduğundan bahsetmiştim ve vize sahibinin İngiltere’de yaşama ve çalışma hakkına sahip olduğunu yazmıştım. Bu konuda ise başlıktan anlaşılacağı üzere oturum kartının (Residence Card) neden alınması gerektiğinden ve nasıl alınacağından bahsedeceğim.

Öncelikle oturum kartı Birleşik Krallıkta çalışan ya da iş arayan statüsünde olan Avrupa Birliği veya İsviçre vatandaşı eşlerine verilen bir kart. Kart hamiline 5 yıl boyunca Birleşik Krallık ülkelerine sınırsız giriş-çıkış yapma hakkı ile Birleşik Krallık sınırlarında yaşama ve çalışma hakkı veriyor. Oturum kartını almak EEA Family Permit vizesine başvurmak kadar kolay ve hızlı değil ancak sonunda kart sahibinin elinde Birleşik Krallık sınırlarında yaşama ve çalışma hakkına dair bir kanıt oluyor. Mümkün olan en kısa sürede başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederim çünkü sürecin dört ila altı aydan önce sonuçlandığını duymadım. Forumlardan araştırdığım kadarıyla altı aydan önce sonuçlanmamasına rağmen benim elime yaklaşık dört ayda ulaştı. Benim başvurumun erken sonuçlanmasını Londra değil de Manchester’da yaşamama bağlıyorum.

Biz oturum kartına başvurmadan önce eşimin “permanent job” bulmasını beklediğimiz için altı aylık vizemin bitiminden sonra başvurabildik. Başvuru sonucunun veya başvurunun sonuçlanma süresinin eşinizin ”çalışıyor” ya da “iş arıyor” pozisyonunda olmasından etkilenip etkilenmeyeceği hakkında yorum yapamıyorum. Ancak başvuru evraklarına hali hazırda bir kontrat eklemenin daha şık görüneceğini düşünüyorum. O yüzden AB veya İsviçre vatandaşı eşin en kısa sürede iş bulması başvuru açısından oldukça olumlu olur. Burada iş bulmak gerçekten problem değil. O yüzden bu konuda aşırı stres yapılmamalı bence.

Gerekli Belgeler ve Başvuru

Başvuru için gerekli evraklara bu siteden ulaşılabilir ama ben yine de başvurumda gönderdiğim evrakları listeliyorum.

  • Benim ve eşimin pasaportu,

  • 2 adet belirtildiği üzere benim için, 1 adet Avrupa vatandaşı eşiniz için fotoğraf,

  • Avrupa Birliği ve Türkiye evlilik cüzdanları,

  • Gerekli mi bilmiyorum ama ben dosyanın içine kira kontratımızı, council tax makbuzlarını, utility bill denilen elektrik, su faturalarını ekledim,

  • Son olarak eşimin ve benim iş sözleşmelerimiz.

Başvuru işlemi EEA Family Permit kadar kolay değil dedim ama tüm başvuru süreci istenilen evrakları postalamak ve Biometric Enrollment mektubunu aldıktan sonra postaneye gitmekten ve sabırla beklemekten ibaret. Başvuru maliyeti kişi başı 65 Pound harç, Biometrics için 19.20 Pound. Avrupa Birliği vatandaşı eşin başvurmasına gerek yok. Aşağıya benim yaşadığım süreci tarihleriyle beraber sıralıyorum.

4 Ağustos 2017 – Evraklar gönderildi.

04 Eylül 2017 – Biometric Enrollment mektubu elime ulaştı.

09 Eylül 2017 – Biometrics için postaneye gittim. Postanede parmak iziniz ve imzanız alınıyor ve fotoğrafınızı çekiyorlar. Biometrics işlemini her postane yapmıyor. O yüzden bu adresten biometrics alabilen evinize en yakın postaneyi çalışma saatleriyle beraber öğrenebilirsiniz.

Residence Card beklerken Certificate of Application
CoA elinize ulaştığında rahat bir nefes alabilirsiniz.

23.09.2017 – COA (Certification of Application) mektubu elime ulaştı. Bu mektupta başvuru sahibinin çalışma izninin olup olmadığı yazıyor. Başvurusu eksiksiz olup çalışma izni verilmeyeni duymadım. Yani artık elimizde çalışma iznimiz olduğuna dair kanıt var. COA mektubunun kaybedilmemesi önemli.

07.11.2017 – Residence Card elime ulaştı.

Brexit Etkisi

Brexit referandumunun Avrupa Birliğinden ayrılma ile sonuçlanması vizeler konusunda bir şey değiştirmedi, krallık birlikten çıkana kadar da bir şey değişmeyecek. Araştırdığım kadarıyla birlikten çıkılması durumunda hali hazırda krallık içerisinde ikamet eden oturum sahibi göçmenlere özel olarak hazırlanacak bir kanun ile kazanılan haklar bir şekilde korunacak. Mantıken de izlenilecek yolun söylediğim şekilde olması gerekiyor çünkü Birleşik Krallık nüfusunun hatırı sayılır bir kısmı zaten bu yağmurlar diyarında değil, İspanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde yaşıyor. Kısaca çok büyük bir olasılıkla hali hazırda kendi ülkelerinde yaşayan Avrupa vatandaşları ve eşlerini kış kışlamayacaklar ki yurt dışında yaşayan kendi vatandaşları aynı muameleyi görmesin. İngiltere’de yaşama planlarınız varsa, Brexit süreci başlamadan adım atsanız iyi olur. Brexitin AB vatandaşları ve eşlerinin Birleşik Krallık içinde yaşamak ve çalışma haklarına etkisi üzerine dair ayrı bir yazı yazacağım.

Tavsiyeler&Notlar
  • EEA Family Permit vizesi devam ederken oturum kartını alma hususunda önemli olan AB ya da İsviçre vatandaşı eşin iş bulmasıdır.

  • Başvurunun yaklaşık altı ay sürdüğünü ve altı ay boyunca elinizde pasaport olmadığını hatırlamakta fayda var. Eğer başvuru sahibi Birleşik Krallık dışına çıkmayı düşünüyorsa EEA Family Permit vizesi süresince çıkış yapması daha mantıklı. Acil durumlarda pasaportunuzu başvuru yaptığınız Home Office ten talep edebiliyorsunuz ancak bu durumda zaman kaybediliyor.

  • COA mektubu Birleşik Krallık içinde ki haklarınızın kanıtıdır. Oturum kartı gelene kadar aman kaybetmeyin.

  • Residence Card elinize ulaştıktan sonra yapmanız gereken bir şey yok. Yanınızda taşımanıza da gerek yok, benimki evin bir köşesinde duruyor. Ehliyet dışında kimlik taşımıyorum.

Residence Card ile 5 yıl boyunca Birleşik Krallıkta yaşayabilir, çalışabilir, oy kullanmak dışında istediğinizi yapabilirsiniz. Ancak brexit anlaşmaları nasıl sonuçlanır bilemiyoruz. Bekleyip göreceğiz.

Yorumsuz geçmeyin...

37 yorum “Residence Card Nedir ve Nasıl Alınır?”