Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

İngiltere’de Pasaport ve Kimlik Yenilemek: Bürokrasimizi özlediniz mi?

İngiltere’de Pasaport ve Kimlik Yenilemek

Ama biz randevu almak zorunda olduğumuzu bilmiyorduk.”

                                                          Bir Kadın

Bildiğiniz gibi ülkemizin pasaportu pek bir ülkeye giriş izni vermemesine rağmen anlamsızca ve acımasızca dünyanın en pahalı pasaportları listesinde kafaya oynuyor. On yıllık bir pasaport çıkartmanın bedeli 2018 yılı için 750 Liradan fazla bir tutara tekabül ediyor. İngiltere’de pasaport ve kimlik yenilemek ise on yıllık pasaport harcı kargo ile birlikte 100 Pound, kimlik ise 6.50 Pound. Kur çevirisi yaptığınızda fiyatın hemen hemen aynı olduğunu düşünebilirsiniz ancak pound kazanan birisi için 100 Pound ödemek Türkiye’de çalışıp kazanan birisinin 750 Lira ödemesinden çok daha kolay.

İşte bu sebeplerden hayatı boyunca hep 2 yıllık pasaport çıkaran ben, temmuzda süresi dolan pasaportumu on yıllık olarak yenilemek, ve eski pvc kaplı kimliğimi yeni nesil janjanlı kimlik ile değiştirmek üzere 11 mayıs için iş yerinden izin alıp pasaport ve kimlik yenilemek için Londranın yolunu tuttum. Tutmaz olaydım.

Pasaport İşlemleri

İlk olarak pasaport yenilemek için kendiniz gidip başvuru yapmak durumundasınız. Randevunuzu konsolosluk sitesinden işlem yapacağınız şubeyi seçerek alabilirsiniz. Yanınızda biometric denilen fotoğraflardan götürmenizi tavsiye ederim, yoksa konsolosluk içerisinde çektirebiliyorsunuz. Fiyatını bilmiyorum ama hislerim bana yolunacağınızı söylüyor. O yüzden elinizde fotoğraf var ise onları kullanın. Zaten pasaport yenileme için bir adet fotoğraf isteniyor.

Biz burada tren ile yolculuk yapmayı tercih ediyoruz. Londra’ya ulaşım tren ile iki buçuk saat iken araba ile üç buçuk saat. Hemde trenlerin konforunu seviyoruz. İzni aldığım 11 mayıs için Londra tren fiyatları üç hafta önceden kontrol etmeye başlamama rağmen normalin üç katı daha pahalıydı. Neden bilmiyorum ama o hafta sonu için indirimli biletler çok erken tükenmiş. O yüzden arabayla yolculuk etmeye karar verdik ve trafiğe yakalanmamak için sabahın dördünde yola çıktık.

Konsolosluk binası Londra’da oldukça ulaşılabilir bir noktada. Otobüs ve metro duraklarına yürüme mesafesinde. Adresi bulmakta zorluk çekeceğinizi sanmıyorum ki biz uykusuz olmamıza rağmen sorun yaşamadık. Konsolosluğun bulunduğu sokağa girip bir yıl aradan sonra ilk kez dalgalanan Türk Bayrağını görünce burnumun direği sızladı. Hüzünle karışık bir mutluluk hissettim bir yerlerde ta ki seçim dönemi olduğundan adres beyanını henüz yapmamış olanların sebep olduğu yığını görene ve randevusuz iş yapmaya çalışanların bağırış çağırışlarını duyana kadar. İnsanımız gerçekten bir garip. İngiltere’nin her hangi bir ofisinde sıraya giren, randevu alan, insanlara saygılı davranan kişi, iş Türk konsolosluğuna gelince bir anda değişiveriyor.

pasaport ve kimlik yenilemek, Londra
Bir yıl aradan sonra dalgalanan bayrağımızı görmek…

İte kaka, kalabalığa 11:00’da randevum olduğunu anlatarak içeriye girdim. İçerisi oldukça küçük. Mercedesten aşağı arabaya binmeyi kendilerine yediremeyen devlet büyüklerimiz su küçücük odaya klima koyma lütfunda bulunmamışlar. Birisi kasa olmak üzere altı adet vezne mevcut. Doğru hatırlıyorsam beş tanesi aktifti. Her veznenin baktığı iş farklı. Girişte bulunan güvenlik isim-soyisim ve randevu kontrolü yaptıktan sonra size bir sıra numarası veriyor ve işlemi yapacağınız vezneyi söylüyor. Veznede işleminiz bittikten sonra kasaya yönlendiriliyorsunuz harcı ödemek üzere. Harç kargo dahil 100 Pound. Harcı yalnızca nakit ile ödeyebiliyorsunuz. Bu durumu ben kasada öğrendim. Altın ile ödeyip ödeyemeyeceğimi sordum, hayır dediler. Kart kullanmaya alışık olduğumdan üstümde nakit yoktu ve koşar adım bankamatiğe gitmek zorunda kaldım. Siz siz olun nakit götürün. Kasada işlem uzun sürmüyor ve yeniden vezneye dönüp işlemi yaptığınızı söylüyorsunuz. Kasadan sonra vezne sırasına girmenize gerek yok. Bir acayip sistem. Vezne 3 te çalışan bayan yoğunluğa rağmen olabildiğince güler yüzlü ve yardım severdi.

11 mayısta başvurusunu yaptığım pasaportum 18 mayısta elime ulaştı. Gayet hızlı.

Kimlik Yenilemek: Hiç bu kadar zor olmamıştı

Hazır konsolosluğa gelmişken kimlik yenileme işlemini de halledeyim diye düşünerek işlemler için 14:00’a randevu aldım. Biliyorsunuz oldukça uzun zamandır AB ülkeleri çipli kimlik kartı kullanıyor. Bir işe yaradığından değilde kredi kartı gibi görünen bir kimlik, bozulmuş dökülmüş pvc ile kaplı soluk resimli bir kağıt parçasından daha güzel görünüyor. Burada ne zaman postaneye kargomu almaya gidip kimliğimi görevliye versem kimliği ellerinde evirip çevirip, kardeş sen hangi yüzyıldansın der gibi bakıyorlar. Millet gülmesin diye bende hep sürücü belgem ile gidiyordum.

Öğlen 13:00-14:00 saatleri arası konsolosluk çalışanları öğle tatilindeydi. Bizde öğle yemeği yedikten sonra biraz dolaştık ve konsolosluğa geri döndük. Saat iki civarı konsolosluk kapısı önü iyice kalabalıklaştı. Normalde zili çalıp megafondan isim-soyisim ve randevu saati teyidi veriliyor ve kapı açılıyor. Birer birer de içeriye giriliyor. Ancak işini çabuk halletmeye çalışan, beklemeye tahammülü olmayan, randevu alacak zamanı olmadığından randevuda almayan, randevu almış olanları da pek haz etmeyen ve kendi işi pek tabi ki diğerlerinin işlerinden daha önemli olan vatandaşlarımız kapı önünü bir kaosa çevirdi. Tabi ki en büyük suç yaklaşan seçim zamanı konsolosluğa gitme cüretini gösteren bende.

Kalabalık
Kalabalık içeri dalmaya hazırlanırken

On kaplan gücünde olduğumdan kendimi içeri atmayı başardım. Bu sefer karşımda 4 numaralı veznede çok yakından tanıdığım ve hiç özlemediğim bir surat ile karşılaştım. Veznede ki hanımefendi bir karış aşık suratla rica minnet iş yapmakta ve soru soranları azarlamaktaydı. Kimlik başvuru formu doldurulduktan sonra, bu arada kapıdaki zombiler içeri girmeyi başardı yani içerisi ana baba günü, asıl bomba ortaya çıktı. Kimliği ne zaman gelip alacaksınız sorusuyla karşılaştım. Kendim gelip alamayacağımı, Londra’da yaşamadığımı, gelemeyeceğimi söyledim ancak bayan asık surat düzenlemenin böyle olduğunu, kimliklerin postalanamadığını, eğer benim yerime başka birisi gelecekse isim-soyisimle beraber TC kimlik numarasını hemen vermem gerektiğini söyledi. Kötü olan bunları söylerken ki yüzünde beliren gülümsemeydi. Londra’da yaşayan birini bilsem bile TC kimlik numarasını nereden bileceğim? Kendisine Londra’da yalnızca eşimin kardeşi var derken kimliğimin sadece Türk vatandaşlarına verilebileceğini söyledi.

Başvuru sonrası konsolosluk adresine şikayette bulundum tabi ki. Gelen cevap tam tahmin ettiğim gibi, kısaca paranıza çöktük, kimliği de yollamıyoruz, iyi günler.

mail
Beklenen cevabı postalayarak beni şaşırtmayan konsolosluğumuza teşekkür ederim.

Uzun lafın kısası, eğer İngiltere’de kimlik yenilemek gibi bir gaflete düşerseniz ya işlemler için iki gününüzü ayıracaksınız ya da kimliğinizi sizin yerinize alacak olan Türk vatandaşının TC kimlik numarasıyla beraber adını soyadını işlem yapan görevliye vereceksiniz. Kendi vatandaşlarının işlerini zorlaştıran değerli konsolosluğumuza ve çağ dışı sistemlerine buradan saygılarımı yolluyorum ve Allah düşürmesin kimseyi diyorum. Soru ve ya tavsiye isterseniz bana yazabilir ya da yorum yapabilirsiniz.

Yorumsuz geçmeyin...

13 yorum “İngiltere’de Pasaport ve Kimlik Yenilemek: Bürokrasimizi özlediniz mi?”