Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

İngiltere’de İş Aramak ve İngiltere İçin CV Hazırlamak

Daha önce İngiltere’de nasıl iş bulduğumu anlattığım yazıda iş aramak konusuna çok az değindiğimi anlayınca ve bu konuda çok fazla soru da alınca İngiltere’de iş aramak ve İngiltere için CV hazırlamak üzerinde biraz daha fazla durmam gerektiğine karar verdim. En nihayetinde hangi ülkeye gidecek olursanız olun yapmanız gereken ilk eylem sanırım iş aramak olacaktır.

The best way to appreciate your job is to imagine yourself without one.

Oscar Wilde

İngiltere’de iş aramak, yapmayı düşündüğünüz işe göre değişik formlarda olacaktır. Büyük firmaların kapısına gidip CV bırakmanız tuhaf karşılanabilecekken, eğer gözünüze garsonluk tipi işleri kestirdiyseniz, restoranlara gidip özgeçmişinizi elden vermeniz gerekebilecektir. Örnek olarak benim oturum kartı başvurusu yapabilmem için bir an önce bir iş bulmak zorunda olan eşim, ilk garsonluk işini elden özgeçmişini vererek bulmuştu.

İngiltere İçin CV Hazırlamanın Püf Noktaları

Beni bu işin uzmanı olarak kesinlikle görmemenizi söyleyerek başlamak isterim. Benim burada yazacaklarım İngiltere’de iş değiştirmek yazımda bahsettiğim gibi, başvurduğum dünyanın en büyük firmalarından mülakata davet almayı başarırken edindiğim tecrübeler üzerine olacak. Gerçi sadece birinden iş teklifi almayı becerdim ama konumuz bu değil.

Bana en çok sorulan soru maalesef özgeçmişin şekli konusunda oldu. Cidden özgeçmişinizin şeklinin neredeyse hiç bir önemi yok. Olabildiğince sade olması çok daha etkili olur benim görüşüm. Beyaz üzerine siyah ile derli toplu basit bir özgeçmiş, süslü süslü hazırlanmış, rengarenk özgeçmişlerden daha dikkat çekicidir. Şekilden çok içeriğe odaklanmanızı öneririm.

Özgeçmişinizin derli toplu olması gerekmektedir. “Personal Summary” kısaca kendinizi anlattığınız yazıyı takiben, en güncelden geriye doğru iş tecrübeleriniz ile başlamak faydanıza olur benim görüşüm. Kimi insanların özgeçmişlerine iş tecrübesi yerine aldıkları eğitimler ile başladığını fark ediyorum ki bu yanlıştır. Piyasa eğitiminizden çok iş tecrübenize önem verir. Örnek olarak çalıştığım koskoca firmanın finans direktörü tarih öğretmenidir.

İngiltere’de ki özgeçmişlerde fotoğraf bulunmaz. Linkedin dışında bir yere fotoğraf koymamanızı öneririm. Linkedin’e de illa fotoğraf koyacaksanız, profesyonel bir fotoğraf kullanmalısınız benim görüşüm.

Özgeçmişinizi hazırlarken tıkandığınız noktalar olursa, Linkedin gibi sitelerden sizinle benzer işleri yapan insanların özgeçmişlerine göz atıp “ilham” alabilirsiniz.

İngiltere’de iş bulmak ile ilgili yazımda da sıraladığım gibi Indeed, Glassdoor, Linkedin, Jobsite, CV Library İngiltere’de iş aramak konusunda kullanacağınız meşhur İnternet siteleridir. Hepsini kullanmanızı öneririm.

Özgeçmiş Hazırlarken En Sık Yapılan Hatalar

Burada yazdığım hataları bende yaptım, kimini yapmaya halen devam ediyorum. Sizin yapmamanızı tavsiye ederim.

İlk olarak farkında olmanız gereken nokta, bir iş başvurusu yaptığınızda başvurunuzu muhtemelen bir bilgisayar programının okuyacak olmasıdır. Bu okuma işlemi de özgeçmişinizde kullandığınız “key words” denilen anahtar kelimeler aracılığıyla yapılacaktır. Bu durumda yapılması gereken şey başvurulacak işe göre özgeçmişin sürekli güncellenmesidir. Örneğin finans uzmanı olarak başvurup özgeçmişinizde excel bilginizden bahsetmiyorsanız muhtemelen başvurunuz bir IK görevlisinin eline ulaşmadan elenecektir. Anahtar kelimeler iş ilanının aranan özellikler kısmında bulunmaktadır.

Özgeçmişin başında yer alan “personal summary” gibi kısımların anahtar kelime içermemesi ve başka insanların özgeçmişlerinden kopyala yapıştır yapılıyor olması ise bence büyük bir hata. Bir IK çalışanı özgeçmişinizi eline aldığında sizinle ilgili ilk okuyacağı şey sizce basma kalıp, kopyala yapıştır olduğu belli olan bir paragraf mı olmalı? Bu kısım kesinlikle özgün olmalı ve başvurduğunuz işe göre gerekli anahtar kelimeleri içermeli.

İş tecrübeleri kısmında çokça kullanılan edilgen anlatım dili ise başlı başına kurtulmanız gereken bir beladır. Özgeçmişinizin iş tecrübeleri bölümünde, İngilizlerin dediği gibi, kendinizi “doer” olarak göstermemeniz gereklidir. Örnek olarak yaptığınız işleri anlatırken “Genel stok raporunu hazırlamak” gibi bir cümle yerine, “Excel bilgim sayesinde yaptığım iyileştirmeler sonucu stok raporunun günlük bir saat erken gönderilmesi” gibi katma değer gösteren cümleler kullanmanız faydanıza olur İngiltere’de iş aramak maceranızda.

Özgeçmişinize maaş beklentinizi, iş ilanında önerilecek maaş yazıyor olsa bile, yazmamanızı öneririm.

Amatörce görünen bir diğer kısım ise özgeçmişin sonunda yer alan ilgi alanlarının anlatıldığı kısımdır. Yürüyüş yapmak, kitap okumak, bilgisayar oyunu oynamak ilgi alanım yok demektir. Eğer özgeçmişiniz bu noktaya kadar okunduysa işler yolunda demektir ancak son fikir olarak banal bir his bırakmamanızı öneririm okuyucuda. Ayrıca başvurduğunuz bölüm müdürünün adını öğrenmeyi başarıp Linkedin üzerinden ilgi alanlarına bakabilirsiniz. Ek olarak lütfen “hobi” kelimesini kullanmayın “ne haber Bobby” der gibi.

İngiltere’de İş Mülakatlarına Hazırlanmak

İngiltere’de iş değiştirmek yazımda anlattığım gibi iş başvurunuz sonrası IK tarafından aranıyorsunuz ve büyük olasılıkla telefon görüşmeniz mülakat daveti ile sonuçlanıyor. Telefon görüşmesi sonrası şirket size mülakatın nerede yapılacağını içeren bir elektronik posta atıyor.

Mülakata en iyi hazırlanma yöntemi, benim görüşüm, başvuruda kullandığınız özgeçmiş üzerinden geçmek olacaktır. Özgeçmiş üzerinde yazan her şeyden soru gelebileceğini unutmamanızı hatırlatırım. Çok büyük bir firma ile yaptığım bir mülakatta özgeçmişimde yazan, geçmişte aldığım ve öylesine özgeçmişe eklediğim 5S eğitimi ilgili bir soru sorulmuştu. Ben 5S’in bir S’sini hatırlamayarak güzelim işe hoşçakal demek zorunda kalmıştım. Özgeçmişinize bilmediğiniz bir şey yazmamanızı öneririm.

İş görüşmesinde gidişat baştan bellidir. Öncelikle yöneticiler başvurulan pozisyon hakkında bilgi verirler, sonrasında sizden kendinizi tanıtmanızı beklerler, özgeçmişiniz üzerinden bir takım sorular sorulduktan sonra Google araması ile ulaşacağınız abuk sabuk sorulara geçilir. Bu abuk sabuk sorulara vereceğiniz yanıtlar önemlidir. Bu sorulara cevaplar hazırlayarak mülakata gitmeniz sizin için iyi olacaktır.

Maaş konusu ise bir diğer önemli noktadır. Yine mülakat öncesi Glassdoor ve Indeed gibi sayfalardan başvurduğunuz pozisyonun market değerini aşağı yukarı çıkarabilir, ayrıca başvurduğunuz firmanın maaş skalalarını tahmin edebilecek bilgilere ulaşabilirsiniz.

İngiltere’de iş aramak
Glassdoor ve Indeed gibi sitelerden maaş sorgulaması yapabilirsiniz.

Ve en önemlisi geçmiş iş mülakatlarınızda yaptığınız hataları gözden geçirmek ve neden işleri alamadığınızı düşünmektir. Hata yapmak öğrenmek için büyük bir fırsattır. Bilgisayarımda başarısız iş mülakatlarının kayıtlarını tuttuğum bir belge bile var ki aynı eşeklikleri tekrarlamayayım.

Benim gerilla özgeçmiş hazırlama ve mülakata hazırlık yöntemlerim bunlar. Daha önce söylediğim gibi beni bir uzman olarak kabul etmeyin ve başka kaynaklardan da araştırma yapın. Başarının tek bir yöntemi yok sonuç olarak. İngiltere’de iş aramak konusunda umarım sizler için her şey yolunda gider.

Yorumsuz geçmeyin...