Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

İngiltere’de Dişçiye Gitmek: Daha Kötü Fikri Olan?

İngiltere’de dişçiye gitmek, adada ki üç yıllık hayatımda ki en kötü tecrübelerimdi. Öyle ki İngiliz hayranlığını belli etmekten çekinmeyen ben, İngiltere’de dişçiye gitmek ile ilgili tecrübelerim sonucunda, üçüncü yılımda ilk kez Türkiye’yi özledim.

You have gum infection but don’t worry, ok? I will clean it don’t worry, ok? I will clean all as much as I can, don’t worry, ok?

Bir Dişçi

Çok fazla diş ağrısı çeken, ağrıya dayanamayan, dişçiye gidemeyecek kadar korkan biri değilim. Tabi ki bir dişçi ofisi gitmekten en keyif aldığım yer değil ve dişçileri de hiç sevmem. Zaten kim sever ki?

22 Mayıs 2017 gecesi, Manchester Arena patlamasının olduğu gece, daha önce hiç başıma gelmemiş bir acıyla, yataktan fırladım. Ağrının sebebi sol alt çenemde ki iki kanal tedavili dişimden birisiydi. İngiltere’de dişçiye gitmek için ne yapmak gerektiğini daha önce hiç araştırmadığımızdan iki günü duvarları yumruklayarak ve çorba içerek geçirdim. İki günün sonunda Ancoats civarında bulunan bir dişçiden randevu almayı başardım.

İngiltere’de Dişçi Tecrübeleri

Dişçiye vardığımda halen açıdan kıvranmaktaydım ve sol yanağım gözle görülür şekilde şişmişti. Sıram geldiğinde heyecan ve sevinçle koltuğa oturup durumu anlattım. Röntgen çekimi ve muayene sonrası bana hiç bir şeyimin olmadığı ve markette satılan ağrı kesicilerden iki tane almam söylendi. Sanırım Gandi’nin teorilerini çok yanlış anlamış olan dişçi hanıma yanağımın şişliğini ve dokununca ağrımasının sebebini sorduğumda, şaşkın bir suratla, hafızama kazınan şu kelimeyi söyledi:”Dokunma”.

Acıyla geçen bir haftanın ardından kanal tedavili dişim kendi kendine yanardağ gibi patladı ve yan tarafta baloncuk oluştu. Acı geçti ama bu seferde baloncuğun ne olduğunu anlamak için dişçi aradım ve Stredford civarında hem iyi yorumlarına sahip hem cumartesileri açık bir dişçi buldum. Muayene sonrası kanal tedavili dişimi çekmeyi, daha ucuz olacağı için Türkiye’ye gittiğimde ise implant yaptırmamı önerdi. Ziyaretim sadece muayene amaçlıydı ama iyi doktordu sanki.

Geçtiğimiz ay içinde ise yeniden diş ağrısıyla boğuşmaya başladım. Bu sefer ağrı sol üst çenemden yayılıyordu. Şansıma iyi yorumlara sahip, evimin dibinde yer alan bir dişçi yeni hasta kabul etmekteydi. Evden çalıştığım bir gün akşam 16:30’a randevu alarak çıktım gittim. Muayene ve röntgenler sonrası çürüğün biraz derin olduğunu, önce dolgu ile dişi kurtarmayı denemeyi önerdi ve amalgam dolgu yaptı. İlk dolgumu 20 yıldan önce yaptırmış olan biri olarak, ilk kez amalgam dolgu yapan bir doktor gördüm. Sanırım NHS sadece amalgam dolguları karşılıyor, emin değilim.

Dolgunun üstünden bir hafta geçmesine rağmen ağrı dinmeyip, üstüne birde diş bölgesi şişince müdürü arayarak işe gelmeyeceğimi söyledim. Kendisini ilgilendirmediği cevabını alınca yine dişçi yollarına düştüm. Ben antibiyotik verip yollar diye beklerken hanımefendi bana diş eti iltihapım olduğunu, temizleyeceğini söyledi ve endişelenmemem gerektiğini söyledi. Endişelenme kısmını üç kere arka arkaya tekrarlayınca ben endişelenmeye başladım. Bu sefer iğne yapmadan, ağzıma ilaç sürerek ve “birazcık” acıyabileceğini söyleyerek sahip olduğu bütün işkence makineleriyle ağzıma daldı. Hiç bir dişçi de bu kadar acı çekmemiştim. Ancak şu an iyileşti. Galiba…

İngiltere’de Dişçi Masrafları ve NHS (National Health Service)

Çok kabaca konuşmak gerekirse NHS Birleşik Krallıkta yaşayanların kullandığı sağlık sisteminin adı. İngiltere’de yaşıyorsanız sağlık hizmetlerinden ücretsiz veya az bir ücret ödeyerek yararlanabiliyorsunuz. NI Number ile ilgili yazımda bahsettiğim gibi GP kaydınız sırasında size bir NHS numarası oluşturuluyor. Bu numarayı bilmek zorunda değilsiniz. GP kaydınızın olması yeterli. Eğer durumunuz acil ise 111’i arıyorsunuz ve sizi müsait bir doktora yönlendiriyorlar. NHS ile ilgili bilgi arıyorsanız, NHS’in kendi sitesine göz atmanızı öneririm. Site oldukça kapsamlı ve her türlü bilgiyi içinde barındırıyor.

Dişçi masrafları ise acil, Band 1, Band 2, Band 3 olarak dörde bölünmüş. Aşağıda ki ekran görüntüsünde göreceğiniz üzere acil bölümü hali hazırda sahip olduğunuz acıyı dindirme ve geçici dolguyu kapsıyor. Bildiğim kadarıyla dişçilerin hepsi muhtemel acil hastalar için günlük programlarında boşluk bulundurmak zorunda. Ancak bunun dişçinin o günkü doluluğuna bağlı olduğunu unutmayınız.

Band 1 ise teşhis, röntgen, gibi hizmetleri karşılıyor. Band 2’de dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi yer alırken Band 3’te kaplama, köprü, sahte diş gibi opsiyonlar yer alıyor. Yani bu tabloya baktığınızda ödeyeceğiniz maksimum tutar 2019 itibariyle 269.30 Pound. Diyelim ki dişçiye gittiniz ve 22.70 Pound ödeyerek muayene oldunuz ve muayene sonucunda dolguya ihtiyacınız olduğu söylendi. Bu durumda ödeyeceğiniz ücret 62.10 – 22.70 = 39.40 Pound oluyor.

İngiltere’de dişçiye gitmek

Dikkat ettiğiniz üzere fiyat listesinde implant bulunmuyor. NHS’in implant hizmetini karşılaması için durumunuzun acil olması gerekli. Mesela kaza sonucu diş kaybı vs. Buna da diş hekiminiz karar veriyor.

Kimi durumlarda NHS dişçi masraflarından muaf olabiliyorsunuz. Ancak bu konuda dikkatli olmanızı öneririm çünkü muaf olduğunuzu kanıtlayamazsanız hizmet bedelinin yanında lokum gibi bir 100 Pound ödemek zorunda kalabilirsiniz.

İngiltere’de Dişçiye Nasıl Gidilir?

Öncelikle hiç bir dişçiye kayıt olmak zorunda değilsiniz. Herhangi bir dişçiyi arayarak randevu alabilir ve gidebilirsiniz. Ancak bir dişçiye kayıt olmuş olmanız işlerinizi kolaylaştırır. Benim önerim ihtiyacınız olsun veya olmasın çevrenizde bulunan bir dişçiye kayıt olmanız yönünde. Unutmamanız gerekir ki her dişçi yeni hasta kaydı kabul etmiyor. Bu siteden posta kodunuz aracılığıyla yakınınızda ki yeni hasta kabul eden dişçileri görebilirsiniz. Bir diğer önerim ise kayıt olmayı düşündüğünüz dişçinin Google yorumlarını dikkatle okumanız yönünde ki kasaba denk gelmeyin.

Kayıt olduğunuz dişçiden randevunuzu arayarak veya dişçinizin çevrim içi hizmeti var ise çevrim içi olarak alabilirsiniz. Eğer acil durumdaysanız ve dişçiniz dolu ise sizi başka bir dişçiye yönlendiriyor bildiğim kadarıyla. Eğer ki durumunuz acilse ve hiç bir dişçiye kayıt olmadıysanız, yukarıda yazdığım gibi 111’i arayarak müsait bir dişçi bulabilirsiniz.

Eğer gözünüze kestirdiğiniz dişçi yeni hasta kabul etmiyorsa başka bir dişçiye kayıt olun ama iki üç ayda bir gözünüze kestirdiğiniz dişçiyi yoklayın. Genelde belli aralıklarla yeni hasta kaydı kabul ediyorlar. Yeni kayıt olduğunuzda dişçiler ağzınızı komple inceleyerek veri merkezlerine sizi kayıt ediyor. Böylece tekrar ziyaret ettiğinizde ağzınızın ne halde olduğuyla ilgili bilgileri oluyor. Kayıtlı olmanın bildiğim tek avantajı bu ilk kontrolü yapmaya gerek olmayışı haliyle.

Bildiğim kadarıyla dişçilerin tamamı özel ancak çoğu NHS hastalarını kabul ediyor. O yüzden bir dişçiye kayıt olurken NHS hastası kabul edip etmediğini muhakkak sorun. Yoksa yukarıda yazdığım ücretlerden epey uzakta olan kol gibi bir ücret ile karşılaşabilirsiniz.

Benim İngiltere’de dişçiye gitmek ile ilgili bildiklerim ve tecrübelerim bunlar. Tabi ki dünyanın her ülkesinde olduğu gibi İngiltere’de de muazzam diş doktorları vardır. Ancak bana denk gelmedi. Siz siz olun diş bakımınıza özen gösterin. Boyunuz benim gibi 6 metre olsa bile diş ağrısı insanı sallıyor. Beni de Türk doktorlarına emanet edin. İspanyol da kabulüm.

Yorumsuz geçmeyin...