EU Settlement Scheme konusu, pek iyi anlaşılamadığından bir önceki yazımı desteklemek adına yeni bir yazı yazma gereği hissettim. Brexit´in yürürlüğe girmesine neredeyse bir ay kalmasına rağmen halen anlaşma yapılıp yapılmayacağı, Brexit tarihinin ertelenip ertelenmeyeceği belli değil. EU Settlement Scheme konusu hakkında çok soru gelince belki üstünden bir kere daha geçmenin İngiltere’de yaşamak isteyenler için faydalı olacağını düşündüm. Umarım işinize yarar.
We’ve all been on a night out with a mate who says “It’s shit here – let’s go somewhere else.” Then when you leave you realise he has no idea where to go and the place you left wont let you back in. The UK is standing in a kebab shop at 2am arguing about whose fault it is.
A Brexit Analogy
EEA Family Permit Mi EU Settlement Scheme Family Permit Mi
İki vize türü de henüz Birleşik Krallık girişi yapmamış olan Avrupa Birliği vatandaşlarının aileleri için mevcut. EEA Family Permit vizesi benim tavsiye ettiğim yoldur. EU Settlement Family Permit vizesine başvurabilmeniz için Avrupa Birliği vatandaşı eşin Pre-Settled veya Settled Status sahibi olması gerekiyor. AB vatandaşı eşin de bu statüyü kazanabilmesi için AB vatandaşı eşin Birleşik Krallık içerisinde yaşıyor veya yaşamış olması gerekiyor. Eğer AB vatandaşı eşin Pre-Settled veya Settled Status başvurusu mevcut değilse, EEA Family Permit vizesine başvurmak durumundasınız. İlaveten, EU Settlement Family Permit başvurunuz reddedilirse itiraz hakkınız, sanırım, yok.
Bunu yanlış anlamamanız önemli. EEA Family Permit başvurusunu EU Settlement Family Permit yerine Birleşik Krallık’a giriş yapmada; EU Settlement Scheme başvurusunu giriş yaptıktan sonra yapmanızı öneriyorum.
Peki Residence Card Mı EU Settlement Scheme Mi
Öncelikle hatırlatmakta fayda var. Settlement Scheme başvurusunu hem AB vatandaşları, hem diğer ülke vatandaşları yapmakla yükümlüler. Eğer AB vatandaşı değilseniz ve elinizde Residence Card var ise, EU Settlement Scheme başvurusu sonucunda size şu an için yeni bir kart verilmiyor. Residence Card yok ise başvurunuzun sonucuna göre size bir kart gönderiliyor. Bildiğim kadarıyla AB vatandaşlarına herhangi bir kart gönderilmiyor.
EU Settlement Scheme ile Residence Card konusunu da karıştırmamanızı öneririm. Diyelim ki çıktınız geldiniz, Brexit’e bir ay kalmış ve ertelenmeyecek gibi görünüyor. Bu durumda Residence Card başvurusu yapmanız anlamsız çünkü Residence Card Avrupa Birliği yasalarına göre düzenlenmiştir. Haliyle Brexit sonrası hükmü kalmayacaktır. Yerinizde olsam Residence Card değil, EU Settlement başvurusu yapardım. Eğer ki Brexit ertelenir, veya iptal edilirse Residence Card başvurusu yapabilirsiniz.
Settlement başvurusu için ise, beş yıldan kısa süredir Birleşik Krallık’ta bulunduğunuzu varsayarak konuşuyorum, Pre-Settled Status için Birleşik Krallık’ta ikamet ettiğinizi kanıtlayacak bir belge sunmanız gerekiyor. Gerekli belgeler Gov.uk adresinde mevcut.
Anlaşmasız Brexit
Ana sayfamızda yazdığı kadarıyla eğer Birleşik Krallık Avrupa Birliğini anlaşmasız terk ederse EU Settlement Scheme başvurusu yapabilmek için 31 Ekim 2019 öncesinde Birleşik Krallıkta ikamet ediyor olmanız gerekiyor ve 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru şansınız mevcut. Yani 31 Ekim 2019 tarihine kadar Birleşik Krallık’a giriş yapmanız gerekiyor.
Diyelim ki vize başvurunuzu yaptınız ve (Brexit ertelenmez ise) 31 Ekim 2019 tarihinden önce Birleşik Krallık’a giriş yaptınız ve elinizde bu durumu kanıtlayacak bir belge mevcut. Bu durumda 31 Aralık 2020 tarihine kadar, Birleşik Krallık Avrupa Birliği üyeliğinden çıksa bile, Settlement Scheme başvurusu yapabilirsiniz. Bu durumun başka bir izahı ise Birleşik Krallık Avrupa Birliği üyeliğini anlaşmasız olarak terk ederse 31 Ekim 2019 tarihinden sonra Birleşik Krallık´a yerleşmek için giriş yapamazsınız.
Yine diyelim ki AB vatandaşı olarak, Brexit öncesi giriş yaptınız, EU Settlement Scheme başvurusu yaptınız, peki aile üyelerinizi (aileden kastım yakin aile) yanınıza alabilecek misiniz? Aile üyelerinizi 29 Mart 2022 tarihine kadar aile üyeleriniz size katılabilirler. Ancak bu durum aile üyeleriniz ile ilişkinizin Birleşik Krallık Avrupa üyeliğini terk etmeden önce var olduğunu kanıtlamak zorundasınız. Bu sayfayı ezberlemenizi öneririm.
Sonuç: Gel Vatandaş Gel
Sonuç olarak eğer İngiltere’de yaşamak gibi bir niyetiniz var ise, harekete geçmek için şu andan daha iyi bir zaman bulamazsınız. Bir Avrupa aşığı olarak, Brexit saçmalığının amacını anlamadım ancak anlaşmasız olarak gerçekleşme ihtimaline karşı, 31 Ekim 2019 tarihine kadar giriş yapmanızı öneririm.
10 yorum “EU Settlement Scheme: Brexit’e Ramak Kala”
Aynen 2.5 aydir londradayim google a why brexit ?sorup okuyup dursam da hala kafamda asil nedeni netlesmis degil..
Doğma büyüme buralı olanların kafasında da asıl nedeni netleşmis değil.
Oncelikle yazilariniz icin cok tesekkur ederim, cok yardimci oluyorsunuz.
Bir konuda size danismak isterim. Ben yakin zamanda Londra merkezli bir firmadan teklif aldim, sirket sponsor olmaya hazir. Ayni zamanda esim de AB vatandasi, 2017 ortasina kadar 2.5 yil Londra’da yasadi kendisi.
Ben acikcasi Tier 2 vizesi ile gelme niyetinde degilim, o yuzden family permit konularini arastiriyorum. Olur ya isler ters giderse, Tier 2 vizesi ile gelip esim sayesinda EU Settlement Scheme e basvurabilir miyim belli bir sure sonra?
Merhaba, bildiğim kadarıyla tier 2 ile gelip eu Settlement Scheme başvurusu yapabilirsiniz. Bu durumda brp kartı elinize geçtiğinde işvereninizi vize durumumuzun değiştiği yönünde bilgilendirmeniz yeterli olur.
Merhaba. Teşekkürler bu platformu oluşturduğunuz için. Şunu tam anlayamıyorum. Yanıtlarsanız sevinirim. Biz 26 Eylül’de geliyoruz İngiltere’ye. Gelişimiz geç mi? 31 Ekim’den ne kadar süre önce iş bulmuş ve çalışıyor olmak gerekiyor? Benim AB vatandaşı olarak vardığımda ilk yapmam gereken bir şey var mı? Kayıt olmak, iş arıyor statüsü, oturuma başvurmak, çalışma izni gibi? Ni number’a iş bulmadan başvurulur mu, iş bulunca mı başvurmak gerekir? AB vatandaşı olmayan eşimin de Family Permit ile giriş yaptığında Ni Number’a başvurması gerekiyor mu?
31 Ekim’den 10 gün önce gelenlerin de hakları saklı mı kalıyor, yoksa 31 Ekim’den en az bir ay veya üç aydır orada yaşıyor-çalışıyor olmak gibi bir kural var mı? Teşekkür ederim.
Merhaba, 31 Ekim tarihinden önce giriş yapmanız yeterli. İlk yapılması gerekenler sürekli yazdığım gibi Nİ number ve EU Settlement Scheme başvurusu.
Teşekkürler. Ni number için 1 aylık fatura/kira ile mi başvurulmalı? Airbnb evinde 2 ay kalınca kabul olur mu? Pre Settlement Scheme için en az 6 ay yaşayınca mı başvuruluyor? Her ay için kira bedeli ile? 6 ay için 6 fatura mı? İş bulunca hemen başvurabiliyor muyuz? Bir-kaç ay mı geçmesi gerekiyor? Teşekkürler.
merhabalar . bu değerli paylaşımlar için teşekkür ederim.
eşim bulgaristan vatandası yaklaşık 9 yıl önce londrada 9 ay bulunmuş. sonrasında türkiyeye dönüş yaptı evlendik bir kızımız var . suan birlikte gitmek istiyoruz. ancak eea vizesi detayları için bu hafta tls ofisine gideceğiz. suan oldukca kafam karıştı. eşimin başvura hakkı var mıdır. yoksa onunda 31 ekime kadar londraya girişmiyapması gerekiyor.
Merhaba, bildigim kadariyla AB vatandasi esinizin giris yapmasi gerekiyor. Bu duruma gore plan yapmanizi oneririm.
Merhaba; Eşim Bulgaristan vatandaşı.10 yıldır ilişkimiz var ve 1 aylık evliyiz. Eşim ise 7 aydır İngiltere’de çalışıyor. Benimde başvuru yapmam gereken vize türü EEA FMP midir? Sadece Türk Evlilik Cüzdanı yeterli midir? (BG’den onaylatmadık).Doğru anladıysam bu vize türü için UK.GOV adresinden hesap oluşturup gerekli belgeleri TLS CONTACT’a taradıktan sonra konsolosluktan randevu alacağım? Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. şimdiden teşekkürler.