Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

EEA Family Permit Vizesi Hakkında Kısa Bilgiler

Aile birleşim vizesi ile ilgili öyle çok soruya maruz kaldım ki daha önce EEA Family Permit vizesi ile ilgili yazdığım yazıyı desteklemem gerektiğini düşündüm. Vize konusunda çok soru sorulması gayet normal. Başka bir ülkeye yerleşmeyi hayal etmek kolay, karar vermek zor. Özellikle Brexit tarihi yaklaşırken vize konusunu adım adım, bana gelen soruların yoğunlaştığı noktalara dikkat ederek, yazarsam belki aklınızda bir şeylerin netleşmesine faydam olur.

1. Öncelikle şunu söylemem lazım ki aldığım sorulardan anladığım vize danışmanlığı yapan şirketler potansiyel müşterilerini yolunmuş tavuğa çevirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Hatta kimileri “Bankada para göstermeniz lazım.”, “Brexit sürecinde yapılması gereken işlemler değişti.”, “Artık EEA Family Permit kolay verilmiyor.”, “UK hükümetinin sitesi gov.uk güncel bilgiler içermiyor.” gibi yalanlar söylemekten de geri kalmıyorlar. Kesinlikle vize danışmanlarıyla iş yapmayın, para kaptırmayın. Zaten gerek yok, başvuru süreci çok kolay. Mart 2019 tarihine kadar hiç bir şey değişmeyecek ve gov.uk sitesinde gördüğünüz tüm bilgiler güncel. Unutmayın, EEA Family Permit vizesi ücretsiz.

2. Bankada para göstermenize, hesap hareketlerini, üstünüzde ki mal varlığını göstermenize gerek yok. Köy ağası olsanız bile işlemi hızlandıramazsınız.

3. EEA Family Permit vizesine Birleşik Krallık dışından başvurabilirsiniz.

4. Başvuru işlemi sırasında elinizde iki tane evlilik cüzdanı olduğundan emin olmalısınız. Eğer Türkiye’de evlendiyseniz AB vatandaşı eşinizin ülkesinin Türkiye’deki konsolosluklarından birisine giderek evliliğinizi kayıt yaptırdıktan sonra AB ülkesine ait evlilik cüzdanınızı alabilirsiniz. Kayıt işlemini en kısa sürede yapmaya çalışmanız faydanıza olur aksi durumda evlendiğiniz tarih ile kayıt yaptırdığınız tarih arasında geçen zamanda ki beraberliğinizi kanıtlamanız gerekebilir. Tersi durumda, yani AB ülkesinde evlendiyseniz, Türkiye’de evliliğinizi kayıt ettirmelisiniz.

5. Türkiye’de İngiltere vize başvurularıyla TLScontact ilgileniyor. Bu firma vize danışmanı değil. Birleşik Krallık Konsolosluğu adına belgelerinizi almakla mükellef, o kadar.

6. Yapılacak işlemler EEA Family Permit yazımda ki gibi gov.uk sitesinde ki direktifleri izlemek ve TLScontact sitesinden randevu almaktan ibaret. Sizden bir form doldurup verilen tarihte belirtilen evrakları teslim etmeniz istenecek. Doldurduğunuz formun çıktısını da almanızı öneririm. Benim başvurduğum dönemde çevrimiçi başvuru sistemi çalışmıyordu. Bana gelen yorumlardan öğrendiğim kadarıyla şu an aktif.

7. Resmi sayfadan “book an appointment at a visa application centre” linkine tıklayarak size en yakın TLSContact şubesini seçerek direktifleri izlemelisiniz. Daha sonra bir önce ki linkte görülen “Apply for all other visas” başlığı altında ki linke tıklayarak kayıt formuna ulaşabilirsiniz. İngiltere’de yaşamayı planladığınız için formlar İngilizce tabi ki.

Karşılaşacağınız form ekranı...
Karşılaşacağınız form ekranı…

8. Formu doldururken mutlaka doğru bilgi verin. Verdiğiniz tüm bilgileri istendiği takdirde kanıtlamak durumunda kalabileceğinizi unutmayın.

9. Gerekli belgeler:

– Geçerli pasaportunuz.
– Evlilik cüzdanları (Türkiye Cumhuriyeti ve AB ülkesine ait) / Evli değilseniz en az 2 yıldır devam eden birlikteliğinizi kanıtlayacak her türlü belge (Evli değilseniz tahminimce daha sıkı bir denetime tabii olabilirsiniz ancak emin değilim).
– AB vatandaşı eşinizin geçerli pasaportu.

Bu kadar.

10. Eğer başka bir AB ülkesinden oturum kartı sahibiyseniz İngiltere’ye giriş yapabilirsiniz(bildiğim kadarıyla AB vatandaşı eşinizle seyahat ediyorsanız mümkün, yanılıyor olabilirim) ancak çalışma izniniz olduğunu nasıl kanıtlarsınız bilemem. O yüzden bir AB ülkesinden oturum kartınız olsa bile EEA Family Permit vizesine başvurmamanızı tavsiye ederim.

11. İngiltere’ye EEA Family Permit vizesi ile yerleşmeye karar verdiyseniz:

AB vatandaşı eşiniz:

Halihazırda Birleşik Krallık’da olmalı.
Sizinle beraber seyahat ediyor olmalı.

Eğer AB vatandaşı eşiniz üç aydan uzun süredir Birleşik Krallık’da yaşıyorsa:

Çalışıyor olması, iş arıyor olması (bu durumu kanıtlamakta zorluk yaşayabilirsiniz), kendi işinin sahibi olması, öğrenci olması ya da kendi kendine yetecek durumda olması gerekiyor.
Kalıcı oturum sahip olması gerekiyor.

12. Brexit tarihi Mart 2019 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra ne olacağı henüz belli değil. O yüzden ,eğer gerçekten niyet ettiyseniz, bu tarihten önce Birleşik Krallık ülkelerinden birisine giriş yapacak şekilde plan yapmanızı tavsiye ederim.

Aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz, yorum bırakabilirsiniz hatta senin vereceğin bilgiye mi kaldık bile diyebilirsiniz. Umarım işlemler düşündüğünüzden daha kolay ilerler.

 

Yorumsuz geçmeyin...

195 yorum “EEA Family Permit Vizesi Hakkında Kısa Bilgiler”