Brexit
Residence Card yazımda brexit anlaşmalarının EEA Family Permit vizesi ile İngiltere’de yaşamak üzerine etkileri hakkında bir yazı yazacağımı söylemiştim. İngiltere’ye yerleşme planları yapmaya başladıysanız brexit hakkında temel bir bilgiye zaten sahipsinizdir. Bildiğiniz üzere 23 Haziran 2016’da Birleşik Krallık Avrupa Birliğinden ayrılmak için referanduma gitti ve referandum 51.9% oranıyla ayrılıkçıların zaferiyle sonuçlandı. Kuzey İrlanda ve İskoçya ile birlikte Gibraltar birlik içinde kalma yönünde oy kullanırken İngiltere ve Galler brexite onay verdiler. 18-49 yaş aralığı ezici çoğunlukla Avrupa Birliğinde kalmak isterken, 49-65 ve üstü yaş aralığı birlikten çıkmaya evet dedi.
Brexit sonuçlarına karşı başlayan eylemlerin en büyük sebebi ise brexit onayı veren seçmenler ile Avrupa Birliği yanlısı oy kullanan seçmenler arasında ki yaş farkı. Genç kesim ihtiyarların kendi hayatlarını Avrupa Birliğinin avantajlarını kullanarak yaşadıktan sonra kendilerine çelme taktıklarını düşünüyor.
Aile birleşim vizesine etkileri
Öncelikle yaklaşık 1.5 milyon Birleşik Krallık vatandaşı Avrupa Birliği sınırları içerisinde yaşarken, üç milyon Avrupa Birliği vatandaşı Birleşik Krallıkta hayatlarına devam ediyor. Brexit referandumu sonuçlandıktan hemen sonra dahi iki taraf arasında bahsettiğim nüfus üstünde bir anlaşma yapılacağı konuşuluyordu.
Yapılan ön anlaşmaya göre Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden ayrılma tarihi 29 Mart 2019 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar yasalarda ve prosedürlerde bir değişiklik yapılmayacak. 30 Mart 2019 ile 31 Aralık 2020 arası geçiş dönemi olarak kabul edildi.
– 31 Aralık 2020 itibariyle 5 yıl sürekli ve yasal olarak Birleşik Krallıkta yaşayan Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri sürekli oturuma ve Birleşik Krallık pasaportuna başvuru yapabilecek.
– 29 Mart 2019 tarihinden önce Birleşik Krallığa giriş yapan ve yasal olarak burada 5 yıldan kısa süredir yaşamakta olan Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri Birleşik Krallıkta yaşamaya devam etmek için `geçici oturum` başvurusu yapmak durumunda kalacaklar. Yani 5 yıllık oturum kartı (Residence Card) sahibi olsanız dahi 31 Aralık 2020 itibariyle 5 yıldır sürekli olarak Birleşik Krallıkta ikamet etmiyorsanız bu başvuruyu yapmak zorunda olacaksınız. Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri 5 yıl tamamlandığında süresiz oturuma başvurabilecekler. Blogu takip ediyorsanız benimde bu grup içinde olduğumu anlamışsınızdır.
– 29 Mart 2019 sonrasında Birleşik Krallık ülkelerine 3 aydan daha fazla kalmak üzere giriş yapan Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri ise geçici oturum başvurusu yapmadan önce kayıt olmak zorunda kalacaklar. Bu madde ile ne anlatılmak istendiği pek kestirilemiyor. Sanırım anlaşma uygulamaya geçinceye kadar da ne olduğunu anlayamayacağız.
Sonuç
Sonuç olarak Birleşik Krallıkta Avrupa Birliği vatandaşı aile üyesi olarak yaşamak gibi bir planınız ve imkanınız var ise 29 Mart 2019 öncesinde gelmeniz faydanıza olacaktır. Yazıda bahsettiğim anlaşma üstünde değişiklikler olabilir. İngiliz makamları her konuda anlaşma yapılana kadar anlaşma yapılmamıştır gibi söylemlerde bulunuyorlar. Değişiklikler ortaya çıktıkça blogda paylaşmaya devam edeceğim.
Umarım sizin için her şey yolunda gider.
14 yorum “Brexit ve EEA Family Permit Vizesine Etkileri”
Blogunuzu bugün keşfettim.verdiğiniz bilgiler harika. Benim eşim ve iki oglum turk& bulgaristan vatandaşı.ben değilim. Esim 2 aydır londrada çalışıyor. Bizde seneye gitmeyi planlıyoruk. Bu yazınız kafami karıştırdı. Yazınızdan anladığım biran önce eea vizesi için başvuru yapmalıyım. Tls den randevu almayı denedim ama alamadım. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim
Gülcan hanım mailinize cevap vermiştim belki başka birisi okumak ister diye aşağıya cevabımı da kopyalıyorum,
Eğer eşinizin AB pasaportu var ise eea family permit vizesini size vereceklerdir. Eğer eşiniz 3 ayı çalışarak Birleşik Krallıkta tamamlar ise vize evraklarına eşinizin 3 ay ya da daha uzun süredir İngiltere’de ikamet ettiğini kanıtlayacak belgeler eklemeniz gerekir. Bu belgeler iş kontratı, kira kontratı, bordro, elektrik su faturaları gibi.
29 Mart 2019 tarihinden sonra ne olacağını kimse bilmiyor. o yüzden bu tarihten önce vizenizi almanızı ve mümkünse İngiltere’ye giriş yapmanızı tavsiye ederim. Bildiğimiz tek şey bu tarihten sonra İngiltere’de yaşamakta olanları kapı dışarı atmayacaklar.
Merhaba ben Türkiye vatandaşıyım, avrupa pasaportu olan eşimle yeni evlendim. Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyoruz ve birlikte gitmek için eea family permit vizesine başvuru hakkımız var mı yoksa eşimin benden önce gidip orada yaşaması mı lazım ? gittikten 3 ay sonra oturum izni alınması gerektiğini vs. biliyorum fakat gitmeden önceki kısım biraz aklımı karıştırdı.
Merhaba, öncelikle tebrikler. Evliliğinizi eşinizin ülkesinin konsolosluğunda kaydettirdiniz mi? Eğer kaydettirdiyseniz, EEA family permit vizesine başvurup çıkan sonuca göre beraber gidebilirsiniz.
Merhaba,
Eşim Avusturya vatandaşı, kısa bir süre önce yurt dışında yaşama kararı aldık. İnternette araştırırken Family Permit yeni öğrendim. Daha önce bilmiyor olmam benim için baya üzücü oldu. Bir kaç sorum olacaktı.
– brexit sürecine göre başvuruyu 29 Mart a kadar yapabiliyorum dimi? Permit başvurusu için son başvuru tarihi gibi bişey göremedim. Haziran da bedeli askerlik yapacağım mecbur o zaman’a kadar çıkış yapamam. Mart ayında yaptığım başvuru asker dönüşü 2 ay zaman kazandırır. Onun için önemli bir ayrıntı bu.
– vizeyi aldığım senaryo da Ağustos ayında taşınmayı planlıyoruz. O dönem de vize olmasına rağmen giriş yapmabiliyor muyum? 29 Mart kadar mı giriş yapmam gerekiyor?
-Ağustos da giriş yaptığım senaryo için 1 ay gibi bir zaman kalıyor vize bitimine ve hemen iş bulamadığım bir senaryo için recidense başvurum için sıkıntı olur mu?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba, Ömer bey. Öncelikle hayırlı olsun.
– Evet 29 Mart tarihine kadar başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak söylediğim gibi Brexit sonrası ne olacağı meçhul. Brexitin bile gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil.
– 29 Mart´a kadar giriş yapmanız şart değil ancak dediğim gibi 29 Mart´tan sonra ne olacağı bilinmiyor. Krallık AB´den çıkarsa EEA Family Permit diye bir vize var olmayacak teknik olarak.
-Oturum kartı için sizin değil eşinizin iş bulması önemli.
Slm blogunuzu az once okudum ben AB Vatandaşıyim bayanim ve nisan gibi ingiltereye calısmaya gidicem bir kac ay sonra tc vatandasi esimi ve kizimi da getırtmeyi planliyoruz kafam alak bullak herkes bir sey soyluyor esin giremez zor olur vs vs neyi nasil yapacagimi bilemiyorum
Merhaba, durumunuzu bilmediğim için yorum yapamıyorum.
Merhabalar, benim nisanlim Ab vatandasi ve ekim 2018 de ingiltereye gitti, su anda full time ve legal bir iste calisiyor. Oturum iznine basvuru yapti fakat negatif sonuc almis, bu durumda karsilasacagimiz seyler nelerdir? Oturum iznine tekrar basvurabilme ihtimali var mi? Oturum izni yok sonucta family permit alabilme imkanimiz ne kadar olabilir yada olmayabilir?
Tesekkur ederim
Merhabalar, AB vatandaşlarının oturum iznine ihtiyacı yok. Settlement scheme adi altında kayıt yaptırıyorlar. Ret edilen hiç duymadım bu konuda ancak her ret sonrası başvuru sahibine gerekçeler yazılı olarak veriliyor. Eksikler tamamlanıp yeniden başvurulabilir.
Cok tesekkur ederim, bu evlilik vizesine brexitten sonra basvurma durumunda neyle karsi karsiya geliriz peki, brexitten once basvurmakla sonrasinda basvurmak arasinda olusacak farklar nelerdir?
Merhaba, gec cevap icin ozur dilerim. Brexit sonrasi UK AB uyesi olmayacagindan EEA Family Permit basvurusu yapamazsiniz. EEA Family Permit vizesi AB uyeleri arasinda bulunan bir antlasmanin urunudur.
Merhabalar, biz de yeni eea başvurusu yaptık yalnız merak ettiğim ab vatandaşı eşim ingilterede değil türkiyede. Bazı kişiler orda çalışması gerek diyor vizeyi alabilmek için. Sizde durum nasıl gelişti? Bir de vize çıkarsa biz iki çocuğumuzla gelicez manchester ya da bristol düşünüyoruz, sizce hangisi daha iyi? Son olarak da acil kalıcak yere ihtiyacımız olacak ama dediğiniz gibi paylaşımlı yerlerde aile olarak kalmamıza izin verilir mi bunu merak ediyorum?
Merhaba Veysi bey, biz Manchester´dan memnunuz. Bristol hakkında bir bilgim yok. Yalnızca Bristol havasının daha ılıman olduğunu biliyorum. Eşinizin TR´de olması sorun teşkil etmez. Üç ay içinde AB vatandaşı es iş bulmak durumunda. Paylaşımlı yerlerde kalıp kalamayacaginiz ev sahibine göre değişkenlik göstereceğinden bir şey söyleyemiyorum. Ev sahibi ile konuşmanızı öneririm. Geç cevap için özür dilerim.