Amatör Göçmenin Tecrübe Torbası

Birleşik Krallık Aile Birleşim Vizesi (EEA Family Permit) Nasıl Alınır?

La Familia…

Başka bir ülkeye taşınmak kişiden kişiye değişen bir takım nedenlerden ötürü ülkemizde oldukça revaçta. Maalesef pasaportumuz elimizi kolumuzu sallaya sallaya hududu geçmemize pek müsaade etmiyor. Vizeniz olsa dahi ilerleyen yaş, belli bir yere ulaşılmış kariyer, bırakılacak eş-dost gibi etkenler yurt dışına yerleşme motivasyonunu eğip bükebiliyor ve karar almayı zorlaştırıyor. Eğer karar verme aşamasını geçtiyseniz blogun yasal işlemler kısmında eşi Avrupa Birliği vatandaşı olup buraya yerleşmek isteyenler için vize sürecinde başımdan geçenleri anlatacağım. Ben İngiltere’ye Birleşik Krallık aile birleşim vizesi ile geldim. Eşi Avrupa pasaportu sahibi olup Birleşik Krallık’a yerleşebileceğini bilmeyen pek çok kişi ile tanışınca başımdan geçenleri paylaşmam gerektiğini düşündüm. Ayrıca EEA Family Permit vize kapsamı yabancı forumlar da dahil oldukça bilgi kirliliğine ve kafa karıştırıcı bir döngüye sahip.

Birleşik Krallık aile birleşim vizesi (EEA Family Permit) nedir?

Birleşik Krallık Schengen vize bölgesine dâhil olmamasına rağmen Avrupa Ekonomik Bölgesi’ne dâhildir. Yani Avrupa Birliği pasaportu sahibi değilseniz yalnızca Schengen vizesiyle Birleşik Krallık’a giriş yapamazsınız, bunun için ayrı bir vizeye ihtiyacınız var. Avrupa Birliği pasaportu olanlar ise Birleşik Krallık Avrupa Ekonomik Birliğine dahil olduğundan dolayı adaya giriş-çıkış, yerleşme ve çalışma haklarına sahipler. Eşiniz Avrupa Birliği vatandaşı ise doğal olarak sizde bu hakka sahipsiniz. Yapmanız gereken tek şey Avrupa Birliği vatandaşları eş ve bildiğim kadarıyla birinci derece akrabalarına verilen EEA Family Permit vizesine başvuru yapmak.

Birleşik Krallık aile birleşim vizesi oldukça kolay ve kısa sürede alınan, karşılığında az evrak istenen ücretsiz bir vize.  Vize sahibine Birleşik Krallık içinde geçerli olmak üzere 6 ay boyunca sınırsız giriş çıkış yapabilme ve yerleşme hakkı veriyor.  Vizeyi aldıktan sonra Birleşik Krallık’a ilk giriş yapılırken, benim araştırıp sorduğum kadarıyla Avrupa Birliği vatandaşı eşin halihazırda Birleşik Krallık ’ta yaşıyor olması ya da birlikte seyahat ediyor olmanız önemli.  Benim şahsi fikrim birlikte seyahat etmeniz yönünde. Altı aylık vize süresinin bitiminde ise Residence Card başvurusu yapmanız bekleniyor.  Residence Card başvurusuna ayrı bir yazıda değineceğim.

EEA Family Permit vizesi nasıl alınır?

Türkiye’de Birleşik Krallık vize başvurularıyla TLS Contact ilgileniyor. Bende başvuru mu TLS Contact Bursa şubesinden yaptım.  Yukarıdaki linkten bir hesap oluşturup çevrimiçi randevu aldım. Başvuru sırasında teslim ettiğim belgeler ise Gov.uk sayfasında yazdığı gibi pasaportlar, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa ülkesinin evlilik cüzdanlarından ibaretti. Evraklar bana da az geldi ve ne olur ne olmaz, az olacağına çok olsun gibi gereksiz bir mantıkla talep edilen evraklar listesinde olmamasına rağmen evlilik cüzdanını İngilizce tercüme ettirip noterden onaylattım ve evrakların arasına sıkıştırdım. Teslim ettiğim evraklar o kadar azdı ki başvurularda Konya Ovasını kaplayacak kadar evrak teslim almaya alışık olan görevli bayan gerekli evrakların bunlardan ibaret olduğuna inanmadı ve bir kaç yere telefon etti. Üstelik bana da vizeye başvuruyorsun ama sen kimsin, ne iş yapıyorsun, banka hareketlerini içeren bir evrak niye yok vb. sorular sordu. EEA Family Permit vizesi çok fazla başvurulan bir vize olmadığından başvuru sırasında bu tarz sorular ile karşılaşmaya hazırlıklı gidin derim. Eğer karşılaşırsanız da yukarıda yazdığım evraklarınızda eksik yok ise görevli memuru dinlemeyin ve başvurunuzu yapın.  Evrakları teslim ettikten iki hafta sonra, araya Christmas tatili girmesine rağmen,  pasaportum elime ulaştı.

EEA Family Permit Vizesinin Kazandırdıkları

EEA Family Permit vizesini aldınız ve İngiltere’ye giriş yaptınız diyelim, peki çalışma izniniz var mı? Var ise 6 ay ile mi sınırlı? Bu sorular yabancı forumlar dâhil sıkça tartışılıyor. Çünkü İngiltere kurumları iş başvurularınızda çalışma hakkınızı kanıtlayacak yazılı bir belge sunmuyor. Ben de ilk iş başvuruları yaptığım zamanlarda çalışma iznimin 6 ay ile sınırlı olduğunu, 6 ay içerisinde ise çalışmaya devam edebilmek için Residence Card başvurusu yapmak ile mükellef olduğumu sanıyordum. O yüzden genellikle geçici kontrat öneren ilanlara başvurdum. Sonuç olarak da başvuru yapmış olduğum çok güzel iki tane işi vize konusunda firmaları aydınlatamadığım için kaçırdım. İşin aslı ise EEA Family Permit vizesinin yalnızca giriş-çıkış ile alakalı olması. Yani İngiltere’de yaşama ve çalışma hakkına zaten AB vatandaşı ile evli olduğunuz için sahipsiniz.  Ancak asıl sorun bu hakka sahip olduğunuzu kanıtlama noktasında çıkıyor. Süresi altı ay ile sınırlı olan EEA Family Permit vize süreniz dolduğunda elinizde durumunuzu kanıtlayacak bir şey kalmıyor.

Avrupa Birliği kanunları gayet açıklayıcı:
Birleşik Krallık aile birleşim vizesi hakkında Avrupa Komisyonu web sayfası
Avrupa Komisyonu web sayfası AB vatandaşlarının eşlerinin birlik içindeki durumları hakkında oldukça aydınlatıcı

Benim EEA Family Permit vizem 06.01.2017 – 06.07.2017 aralığında geçerliydi ve ben yine ağır hareket ederek ancak 5 Nisanda İngiltere’ye geldim. Gitme kararını çoktan vermiş olsak bile kurulu düzeni bozmak, işten ayrılmak, son akraba ziyaretleri kısaca ülkeyi terk etmek sandığımdan daha uğraştırıcı oldu. Bu sebep ile de altı aylık vizemin 2 aydan uzun süresini Türkiye’de geçirdim. 3 aylık geçici kontrat öneren bir şirkette çalışmaya başladığımda tarih 2 Mayıs idi. Pek çok refleksimin ağır kalması gibi Residence Card başvurusunda da ağır kaldım ve başvurumu EEA Family Permit vizesi bittikten 2 ay sonra yaptım. Vize süremin çoktan dolmuş olmasına rağmen çalıştığım şirket vize durumumu sorgulamadan bana kalıcı kontrat önerdi ve çalışmaya devam ettim.

Yukarıda söylediğim gibi EEA Family Permit vizesi yalnızca giriş çıkış ile alakalı. Vizenizin bitmesi yalnızca Birleşik Krallık ’a yanınızda Avrupa vatandaşı eşiniz olmadan giriş çıkış yapamayacağınız anlamına geliyor.  Yani çalışmaya başladığınızda 6 aylık vizenizden ne kadar süre kalmış olursa olsun dert etmeyin ve iş başvurularınıza devam edin. Benim tavsiyemi sorarsanız EEA Family Permit vizenizle de “permanent” denilen süre belirtilmemiş işlere başvurmaktan çekinmeyin. Pek tabi ki mülakat aşamasında vize durumunuz ile ilgili sorular sorulacaktır. Yanlış bilgi vermeden durumunuzu kısaca anlatın. Vize konusunda uzun konuşmalar yapmanız karşı tarafın var olmadığı halde bir sorununuz olduğunu düşünmesine yol açacaktır.  Mümkün olan en kısa sürede ise Residence Card başvurunuzu yapın.

Birleşik Krallık aile birleşim vizesi damgalı pasaportunuz elinize ulaştığında artık gitmeye hazırsınız demektir. Kalıcı ev bulana kadar geçici konaklama sorununu nasıl çözdüğüme dair başımdan geçenleri anlattığım yazıma da bir göz atın. Umarım her şey sizin için yolunda gider.

 

Yorumsuz geçmeyin...

128 yorum “Birleşik Krallık Aile Birleşim Vizesi (EEA Family Permit) Nasıl Alınır?”