Adres beyanı hakkında çok önceden yazmış olmam gerekirdi ancak yeni bira ve şaraplar denerken ve sincapları dikizlerken zaman uçup gitti. İngiltere ya da başka bir yere yerleştiğinizde aziz devletimize adres taşıdığınızı, bir Türk vatandaşı olarak, bildirmek zorundasınız. Bu işlemi yapmak zorunda oluşunuzun sebebini çünkü ile başlayan bir cümle ile açıklamamı isterseniz benden duyacağınız cümle şu olacaktır: Çünkü cezası var! Devlete para lazım.
“Şimdi çok iyi anladım ki, zübük bir tane değil, biz hepimiz birer zübüğüz. Bizim hepimizin içinde zübüklük olmasa, bizler de birer zübük olmasak, aramızdan böyle zübükler büyüyemezdi. Hepimizde birer parça olan zübüklük birleşip işte başımıza böyle zübükler çıkıyor: Oysa zübüklük bizde, bizim içimizde. onları biz, kendi zübüklüğümüzden yaratıyoruz. sonra kendi zübüklüklerimizin bir tek zübük’te birleştiğini görünce ona kızıyoruz…”
Aziz Nesin (Zübük’ten)
Biliyorsunuz iyi yürekli insanlar olarak ülkemizde genel sağlık sigortası primleri ödüyoruz/ödüyorduk. Eğer yurt dışına yerleştiyseniz haliyle iki ülkede sağlık primleri ödemenize gerek yok. Bu durumda yapmanız gereken devletimize, sitede yazdığı kadarıyla 20 iş günü içerisinde, bunu bildirmekten ibaret. Aksi durumda yurt dışında lay lay lom yaşarken birdenbire e-devlette gördüğünüz adınıza kesilmiş ceza ile kalbinizden vurulabilirsiniz. O yüzden adres beyan işleminizi henüz yapmadıysanız en kısa sürede yapmanızı tavsiye ederim.
E-devlet demişken bu linkten adınıza borç yazılıp yazılmadığını sorgulayabilirsiniz.
Adres Taşıma İşlemleri
Adres taşıma işlemi bireysel müracaat ile ve ya posta ile yapılabiliyor. Verdiğim linkten ilgili konsolosluğu seçerek indireceğiniz adres beyan formunun çıktısını ve nüfus cüzdanınızın arkalı önlü fotokopisini başkonsolosluğa posta ile gönderebilir ve ya yine formun çıktısını alıp konsolosluğun yolunu kendiniz tutabilirsiniz. Eğer pasaport yenilemek için konsolosluğa yaptığım yolculuğu okumadıysanız bir bakın.
Eğer 20 iş günü geçmiş ve siz hala adres beyanı yapmadıysanız cebinizden 9 pound çıkarıp öpücüklerle uğurlayabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken işlemler aynı olmakla beraber gönderdiğiniz belgelerin arasına 9 pound değerinde bir posta çeki (postane memuruna Payable to “Turkish Consulate General” demeniz yeterli) ve konsolosluğumuzun adresinize makbuzu kat’iyen bir ücret ödemeden yollayabilmesi için ücreti ödenmiş bir zarf koymanız, yerleştirmeniz, usulca bırakmanız gerekiyor.
Ben, anladığınız gibi cezayı yedim, neden? Çünkü cezadan haberdar olmama rağmen zamanında umursamadım. Benim adres beyan işleminde izlediğim yol yukarıda anlattığım şekildeydi. Adres beyanını İngiltere’ye yerleştikten 4-5 ay sonra yapmış olmama rağmen ne hikmetse GSS borcum görünmüyor, hayır olsun.
İşlemler bu kadar kolay iken siz benim gibi umursamazlık yapmayın, 9 poundunuza sahip çıkın, en kısa sürede adres beyan işlemlerinizi halledin derim.
Aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz, yorum bırakabilirsiniz.